Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Діти повернулися до школи. Як поведе себе коронавірус

Попри те, що питома вага дітей складає 3,9 % від кількості прикарпатців, які підхопили коронавірус, захворюваність серед школярів тривожить.

novyj ekspert

Як поведе себе коронавірус в умовах зростання кількості контактів, що є природнім явищем серед дітей у школі? Сьогодні фахову оцінку ситуації надає для ПІК Руслан Савчук – головний державний санітарний лікар в Івано-Франківської області, директор Державної установи «Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України», кандидат медичних наук (на фото).

Як поведе себе коронавірус в школ

– За останню добу, станом на 27 жовтня, маємо певне послаблення рівня захворюваності. Якщо статистика на 26 жовтня свідчила, що на самоізоляції перебувало 6439 учнів та 844 працівники освіти Прикарпаття, а на дистанційній формі навчання – 34 заклади освіти, то за останньою інформацією на самоізоляції маємо 5744 школярі та 689 вчителів й інших працівників освіти. Дистанційно навчаються учні 24 шкіл.

Але ця статистика не може бути заспокійливим фактором. Адже від початку пандемії обстеження на ковід пройшли 952 дітей віком до 18 років, з них у 738 лабораторно підтвердилось коронавірусне захворювання. За останню добу маємо 12 нових випадків COVID-19 серед школярів, а також 2 випадки  серед дітей дошкільного віку.

 

Нашарування небезпек

Занепокоєння викликає й те, що зараз на пандемію ковід нашаровується епідсезон грипу та ГРВІ. З початку жовтня гострі респіраторні  інфекції зафіксовані у 20550 прикарпатців, із них 10395 – діти віком до 17 років. 185 дітей за станом перебігу ГРВІ довелося госпіталізувати. Минулого тижня гострі респіраторні захворювання підхопили в області 6493 людини, у тому числі 2570 дітей.

Враховуючи пандемію COVID-19 та нашарування симптоматики респіраторних захворювань, зараз потрібно проводити більш чітку діагностику серед дітвори. На жаль, у багатьох випадках батьки тримають недужих дітей вдома, до лікарів не звертаються, нехтують діагностикою та лікують малечу і підлітків, так званими, народними методами. Зараз це надзвичайно ризиковано.

Ризики збільшуються й через повернення дітей до класичного, очного навчання у школі. Контакти, спілкування, поїздки у громадському транспорті – все це додаткові фактори занепокоєння. Тому наголошую: носіння захисних масок, часта їх зміна, ретельне миття рук з милом – це має бути для дітей та їх батьків постійним правилом. Мобільний телефон, який постійно беремо до рук, треба регулярно протирати, адже він може накопичувати небезпечний вірус. Треба якомога менше торкатись руками обличчя та очей, щоб не самоінфікуватися. 

У навчальних закладах потрібно строго дотримуватись профілактичних заходів, щоб не допустити спалахів COVID-19.

Діагностика

Ключовий момент у випадку підозри на коронаврус – це ПЛР-дослідження. Саме достовірність цього виду тестування наближається до 100%. Нагадаю, що ПЛР-дослідження проводить Державна установа «Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України», вул. Шевченка,4.

З моменту отримання мазка і до моменту видачі результату проходить не більше як доба. Це я вкотре відповідально заявляю, як головний державний санітарний лікар області, – підсумував Руслан Савчук.

Читайте також

Дитина захворіла на коронавірус: як це вчасно розпізнати, а ще краще – попередити?

COVID-19: на Івано-Франківщині за добу 332 нових випадки та п’ять смертей

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено