Івано-Франківськ

Смертність від COVID-19 в Україні може залежати від забрудненості повітря

170 000 людей, які померли від коронавірусної хвороби, могли б вижити, якби повітря у їхніх країнах не було таким токсичним.

1427973863 7525 ekologiya krivbasorg

Смертність від COVID-19 залежить від багатьох факторів. Міжнародна група вчених заявляє, що 15% смертей від COVID-19 можуть бути пов’язані із забрудненням. І Україна входить в 20 країн, де цей показник найвищий. Їхнє дослідження на цю тему опубліковане в журналі Cardiovascular Research, повідомляє Українська правда Життя, пише ПІК.

УП нагадує, що загалом у світі від коронавірусної хвороби померло 1,15 мільйона осіб. А Україна перебуває в переліку ТОП-20 країн світу щодо забрудненості повітря. Отруйні пари, які виділяють машини та велика промисловість, роблять людей більш вразливими до COVID-19.

Оцінки вчених у розрізі країн такі:

27% смертей у Східній Азії можуть бути пов’язані із забрудненням повітря,

17% – у Північній Америці,

19% – у Європі загалом,

29% – у Чехії,

28% – у Польщі,

27% – у Китаї,

27% – у Північній Кореї,

27% – у Словаччині,

25% – у Німеччині, Угорщині, Австрії та Білорусі,

21% – в Україні.

Якщо вірити результатам досліджень, то в Україні із забрудненістю повітря можна пов’язати смерть 1418 осіб.

Один з авторів дослідження, професор Джос Лелівельд з Інституту хімії Макса Планка в Майнці (Німеччина) та Кіпрського інституту в Нікосії сказав:

“Оскільки кількість смертей від COVID-19 постійно зростає, не можна дати точну або остаточну кількість смертей вв кожній країні, що можна віднести до забруднення повітря. Однак, як приклад, у Великій Британії зафіксовано понад 44 000 смертей від коронавірусу, і ми підрахували, що частка забруднення атмосфери становить 14%, а це означає, що понад 6100 смертей може бути пов’язано із забрудненням повітря”.

Науковці підкреслюють, що їх висновки “не означають прямого причинно-наслідкового зв’язку між забрудненням повітря та смертністю від COVID-19 (хоча це можливо.

Професор Томас Мюнцель з Університету Йоганнеса Гутенберга та Німецького центру серцево-судинних досліджень у Майнці зазначає, що забруднюючі частинки, які люди вдихають з повітрям, викликають запалення та пошкодження артерій. Це подразнює внутрішню оболонку артерій, ендотелій і призводить до звуження та жорсткості артерій. Вже існуюче пошкодження судин може призвести до підвищеного ризику серйозного захворювання на COVID-19.

Читайте також:

Оцінка експерта: Діти повернулися до школи. Як поведе себе коронавірус

В Україні закупили 665 тисяч доз вакцини від грипу

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено