Івано-Франківськ

В Україні вводять карантин вихідного дня

За розрахунком такий карантин потрібний щонайменше на три тижні. Буде діяти з найближчих вихідних, тобто з 14 до 30 листопада.
У найближчі вихідні в Україні вводять режим “карантину вихідного дня” .
Кабінет Міністрів у середу схвалив напрацьовані Міністерством охорони здоров’я України зміни до постанови №641, щоб карантин вихідного дня запрацював.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на черговому засіданні уряду, пише ПІК.

В останній місяць в Україні фіксується експонентне зростання кількості захворілих на COVID-19. А отже, суттєво збільшується навантаження на наші лікарні та українських лікарів… Десятки країн Європи з потужними медичними системами запроваджують нові локдауни. Великобританія, Франція, Італія, Польща, Німеччина, Чехія — всі вони йдуть на посилення карантинних заходів, щоб розірвати ланцюг захворюваності. Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому уряд та МОЗ разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень”, – Шмигаль.

Що таке карантин вихідного дня?

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив, що означатиме “карантин вихідного дня” на ділі.

“У нас COVID-19 поширюється ураганними темпами, і я не “утрірую”. Для нас, лікарів, найкращим буде повний локдаун на три тижні. Але спираючись на розрахунки фінансистів, ми не витримаємо повний локдаун. Тому ми знайшли баланс. Пропонуємо наступні заходи, які мають максимально розірвати ланцюг поширення хвороби, за рахунок зменшення контактів між людьми.

Ми пропонуємо:

  • Відмовитися від адаптивного карантину в регіонах, а відновити загальнодержавний.
  • Заборонити масові культурні, спортивні, релігійні заходи у кількості понад 20 осіб (не стосується професійних змагань), заборонити заповнення кінотеатрів, театрів на понад 50%.
  • Перевезення залишається для лише сидячих пасажирів. Заборонена робота усіх дискотек.
  • Заборонена робота ресторанів після 22 години, крім замовлень на виніс.
  • Розміщення відвідувачів у кафе у ресторанах – не менш ніж два метри між столиками, і не більше 4 осіб за столиком.
  • Також не працюватимуть готелі і хостели, крім тих, що надають соціальні послуги.

З 00:00 суботи до 00:00 понеділка заборонена робота барів, ресторанів, кафе, приймання відвідувачів у ТРЦ. Дозволена робота магазинів, в яких 60% площі відведені під продукти харчування,  засоби гігієни, продукти і ліки для тварин. Також працюватимуть фінустанови та АЗС. Закриті спортзали та басейни”, – сказав Степанов.

Такі карантинні заходи — це найбільш дієвий інструмент для розірвання ланцюга захворювання та збереження життя людей. Прем’єр також додав, що повний локдаун країни на два-три тижні не потрібний, адже дуже негативно вплине на економіку.

Як допоможе Уряд підприємцям?

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою).
  • можливість застосування механізму визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною, що ми зараз оговорюємо з Торговельно-промисловою палатою.
  • продовження реалізації програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Тобто мова йде про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.
Читайте також:
  • “Карантин вихідного дня”: що думають франківці? (ВІДЕО)

Приєднуйтесь до нас у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено