Івано-Франківськ

Як в Польщі: жителі гірських сіл Прикарпаття складають дрова у кола

Цей спосіб укладання та зберігання сухих полін горяни перейняли на заробітках у Європі.

126481703 650171872345551 846730585749661700 n

Жителі гірських сіл Прикарпаття складають дрова у кола та усім газдам це радять, пише ПІК.

 «Тепер опалювати дровами – необхідність. Хоча в нас від дров майже ніколи не відмовлялися, Але й газ часто використовували. Однак тепер ціни на це паливо зашкалюють, тому краще дровами. Щоб добре просихали, складаю їх не в стінку чи стос, тобто прямо, а в коло », – розповідає Іван Матійчук з Косівщини.

Такий спосіб укладання дров пан Іван перейняв у сусідів поляків, коли там був на заробітках. Чоловік додає, що бачив такі дров’яні кулі на Яремчанщині, Надвірнянщині, Верховинщині. Цікавився у господарів, де вони цьому навчилися. Ті відповідали, що бачили подібне в Чехії, Словаччині, Угорщині, Німеччині.

“Як же ви робите коло з дров?”, – запитую чоловіка.

“Насамперед забиваю в землю довгу дровиняку. Це своєрідний «вентиляційний стовп». Він потрібний для того, аби згодом до поскладаних дров повітря доступало з усіх боків. І якщо дрова не цілком сухі, так вони  швидше висихають. Навколо «вентиляційного стовпа» кладу «хрестовину» (10-15 великих полін, у вигляді хреста) і вже на них накладаю поколені поліна”, – розповів господар з прицілом, що досвід буде людям в нагоді.

До слова, коло з дров виходить доверху трохи звужене. Аби дрова не замокли у дощ чи мокрий сніг, горяни накривають верх «кола» водонепроникною клейонкою. У одне коло поміщається до 500-700 полін.  А цього достатньо, аби довший час не знати проблем з опаленням.

Злата Леміш.

Фото Злати Леміш.

Читайте також:

На Прикарпатті за старовинними зразками роблять кошниці – дерев’яні міні-комори для зберігання кукурудзи

“Голос соцмереж Прикарпаття”: як розпізнати гарну жінку та винахідника-орача, і не відмовитись від Бакса?

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено