Івано-Франківськ

Куди звертатися за субсидією, якщо ліквідують ваш район: Прикарпаття

В об’єднаних територіальних громадах будуть створені відділи соціального забезпечення, які переберуть на себе, зокрема, питання субсидій.

131816524 462445258482256 5283318477726538291 n scaled

Куди звертатися за субсидією? – зараз це питання для багатьох прикарпатців не риторичне.  За нового територіального поділу Івано-Франківської області на її теренах замість 14 районів буде тільки 6. Це означає, що міняється вся система управління територіями. Тож люди наразі не розуміють, куди тепер їм звертатися у випадку з’ясування тих чи інших соціальних питань, пише ПІК.

Сьогодні на актуальні запитання щодо оформлення субсидій, як державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг, відповідає Тетяна Тимів, заступник начальника відділу – державний соціальний інспектор відділу соціальних допомог та розгляду звернень управління соціальних гарантій департаменту соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації.

– Тетяно Михайлівно, а дійсно, куди звертатися за субсидією, скажімо, мешканцям Тлумацького району, який за новим територіальним поділом увійде до Івано-Франківського району? Або куди йти з тих самих питань мешканцям Бовшева Галицького району, адже це село увійшло до Бурштинської ОТГ?

– Те, що людей цікавлять ці питання, свідчить про їх платіжну дисциплінованість, і це добре, за це варто подякувати. Проте, я радила б наразі не перейматися питаннями, які пов’язані з укрупненням районів.

На сьогодні в області ще так і є 14 районів та шість міст обласного значення. За дорученням міністерства соціальної політики України управління соціального захисту тільки готується передати справи у територіальні громади, до складу яких перейшли міста та села. До того, зараз опалювальний період і здійснювати таку передачу доволі складно.

Міністерство та управління вивчали це питання і скоріш за все передача справ до громад буде здійснюватися уже після опалювального сезону. Тобто, після 15 квітня. Щонайменше до цієї дати всі питання субсидій будуть вирішуватись там, де й раніше. У “старих” районах. Потім в об’єднаних територіальних громадах будуть створені відділи соціального забезпечення, які переберуть на себе, зокрема, питання субсидій.

І ще одна важлива деталь: міністерством соціальної політики України передбачено, що після 1 січня 2021 року особа щодо призначення житлової субсидії може подати заяву до структурного підрозділу через пошту або в електронній формі через офіційний вебсайт Мінсоцполітики https://www.msp.gov.ua/timeline/subsidii.html. Це якщо заявник не має бажання або часу іти у Центр надання адміністративних послуг або до відділу соціального забезпечення, який буде створений в ОТГ.

– Пані Тетяно, кілька років тому не можливо було пробитися у кабінети з оформлення субсидій – коридори були переповнені людьми, найбільш передбачливі займали черги з досвітку. А сьогодні – жодних черг. Завдяки чому вдалося їх позбутися?

– Все вдосконалюється, осучаснюється, комп’ютеризується. З 2019 року Мінсоцполітики розробило сайт, на який людина може подати заяву та декларацію на субсидію в електронному вигляді. Це дуже зручно, адже не потрібно стояти в чергах, витрачати на це свій час. Достатньо просто зайти на сайт і ввести свої дані. Мінсоцполітики спрямовує цю інформацію у структурний підрозділ соцзахисту того району, де людина живе, на розгляд.

– Але ж ви знаєте, що люди старшого покоління, особливо в селах, ще далеко не всі освоїли комп’ютер. З іншого боку – у них збереглася непогана звичка довіряти насамперед собі, тобто звичка піти особисто з документами в контору, з’ясувати всі деталі, розписатися за подання своїх паперів і чекати результату…

– Є такі моменти й зараз, але вони поодинокі, бо старші люди переважно окрім пенсії не мають інших доходів і субсидія на зимовий чи літній період призначається їм автоматично. За умови, що у людини немає заборгованості за житлово-комунальні послуги.

– А якщо у помешканні такого отримувача субсидії уже після її оформлення приписався хтось із дітей або хто інший і ситуація з доходами міняється – як відстежуєте такі моменти?

– Відповідно до законодавства про житлові субсидії, якщо у домогосподарстві ще хтось приписався чи відписався, то сам власник зобов’язаний у місячний термін повідомити підрозділ соцзахисту про зміну складу сім’ї.

– Якщо людина звертається за субсидією вперше, які документи вона має для цього підготувати?

– З собою треба мати заповнену заяву-декларацію відповідного зразка, затвердженого міністерством соціальної політики. В декларації потрібно вказати доходи, які не зафіксовані в податковій декларації. Тобто, для оформлення субсидії мають бути враховані за наявності:

  • заробітна плата;
  • отримані аліменти;
  • виплати по безробіттю;
  • стипендія, пенсія, соціальна допомога;
  • доходи від здачі нерухомості в оренду;
  • допомога по тимчасовій непрацездатності;
  • заробіток осіб, які працювали у фізичних осіб;
  • доходи від підприємницької діяльності;
  • інші грошові виплати, які мають систематичний характер;
  • грошове забезпечення військовослужбовців (крім строкової служби);
  • заробіток учнів та студентів, які поєднують навчання з постійною роботою;
  • гроші, отримані за відшкодування шкоди, заподіяної працівникові при виконанні;
  • винагороди, що виплачуються штатним (позаштатним) художникам, літературним працівникам, фотокореспондентам і іншим особам з фонду авторського гонорару;
  • доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для ведення городництва, випасання худоби, сінокосіння, а також земельної частки (паю), виділеної під час розподілу землі.

– На початку цього року часто доводилось чути, що держава різко скоротила перелік категорій громадян, які раніше мали право на субсидії. Тепер число субсидіантів, мовляв, впало чи не на половину. Це справді так?

131908885 233493784860877 652592306948523681 n 1 scaled

– Навпаки, цього року кількість отримувачів житлових субсидій збільшилася. Якщо минулого року субсидії в Івано-Франківській області отримували 82 тисячі домогосподарств, то зараз 101 тисяча. Сукупний грошовий еквівалент субсидій за період з першого січня до першого грудня склав у області 758 мільйонів гривень.

Проте, згідно з новими правилами нарахування житлово-комунальних компенсацій у 2020 році, право на отримання субсидії втратили наступні категорії громадян:

  • Орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду;
  • особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень;
  • володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше ніж 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами;
  • особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним спосіб набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб;
  • боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень);
  • власники житлових приміщень з великою квадратурою: площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку — 200 кв. м. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї;
  • особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. Таким громадянам органи УПтаСЗН автоматично зараховують в дохід три прожиткові мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії.

– Чи бувають випадки, коли з’ясовується, що хтось домігся субсидії не тільки правдами але й неправдами? Яким чином реагують на такі факти відділи соціального захисту?

– Такі випадки поодинокі, але вони на жаль є. Виявляються під час перевірок, верифікації субсидій. Ця робота активно проводиться з 2018 року і до цього часу. Мінфін надає інформацію про порушників законодавства щодо отримання житлових субсидій. Наші структурні підрозділи проводять перевірку цієї інформації.

У більшості випадків вона підтверджується. З’ясовується: оформляючи субсидію, людина приховала, що здійснила покупку вартістю більш як 50 тисяч гривень, придбала автомобіль, у неї змінився склад сім’ї, що вплинуло на її сукупний дохід, і таке інше. Якщо такий громадянин чи громадянка визнали свою провину, соціальні інспектори пропонують добровільно повернути незаконно отримані суми державі. Якщо отримувач субсидії не згідний на такий крок, справа передається до суду щодо стягнення коштів.

Загалом цього року на Франківщині виявлено незаконно отриманих субсидій на суму близько мільйона гривень. Для регіону це не є великою сумою. Повернули кошти 352 людини. Це при тому, що у неопалювальний період у нас було близько 60 тисяч одержувачів субсидій, а в опалювальний – 101 тисяча.

131896007 153312169468700 7784282063744967820 n scaled

– Чи важко простій людині самотужки, бодай орієнтовно, розрахувати розмір субсидії?

– Якщо сказати професійною мовою, то сума житлової субсидії розраховується як різниця вартості житлово-комунальних послуг у межах соціальних нормативів та обсягів обов’язкового платежу.

Тепер як це виглядає на прикладі. Скажімо, сім’я складається з трьох осіб. Жінка отримує допомогу при народженні дитини – 860 гривень, чоловік – близько семи тисяч заробітної плати. Житлова субсидія на цю сім’ю становитиме близько тисячі гривень в місяць. Щоб це визначити, середньомісячний дохід сім’ї ділимо на прожитковий мінімум, який є на даний час в державі, потім ділимо на встановлений коефіцієнт 2 та множимо на 15% і визначаємо, яка є обов’язкова плата такої сім’ї за житлово-комунальні послуги.

Тобто, плата за послуги не має перевищувати 15% доходу родини.

До слова, для призначення житлової субсидії на неопалювальний період до розрахунку беруться доходи за третій і четвертий квартал року, в опалювальний період – за перший та другий квартал.

– Нагадайте, будь ласка, людям, на який період призначаються субсидії?

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня.

Житлова субсидія на оплату послуги з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення в опалювальний сезон розраховується:

  • з 16 жовтня по 15 квітня включно.

– Чи часто бувають випадки, коли люди незгідні зі встановленим розміром субсидії або з відмовою в отриманні цієї державної допомоги? І яким чином врегульовуються такі моменти?

– Громадяни мають право подати заяву-оскарження до районної комісії управління соціального захисту або до суду. Хоча таких випадків дуже мало. Зараз люди інформовані і розуміють «арифметику» дій соцзахисту. Ми не можемо призначити розмір субсидії меншим чи більшим, ніж передбачає закон, ніж виходить за методикою розрахунку. Та, відверто кажучи, є скаржники, які систематично скаржаться в різні інстанції, причому, роками. Але це життя. Стараємось ще і ще раз пояснювати людям важливі для них питання, досягати порозуміння.

Інтерв’ю вела Марія Палюга.

Фото Романа Сернецького.

Читайте також:

Відео анонс інтерв’ю: куди звертатися за субсидією, якщо ліквідують ваш район

Ваш гороскоп на тиждень: 21-27 грудня

Скільки хочуть заробляти українці — дослідження

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено