Івано-Франківськ

Як зміняться в Україні тарифи на газ та тепло у 2021 році

Збільшення тарифів варто чекати в березні, коли прийде платіжка за лютий – до того часу НКРЕКУ не встигне погодити зміни.

image 1

В Україні, за думкою експертів після того, як НАК “Нафтогаз” оголосив про підвищення цін на природний газ для теплокомуненерго, ціна на опалення, теплу воду та газ неодмінно зросте, повідомляє ubr.ua, пише ПІК.

Так, у грудні ціна ресурсу зросла на 13,54% відносно листопада – до 7 323 тис. Грн за 1 тис. Куб.м з урахуванням ПДВ.

На думку експертів, це однозначно призведе до підвищення вартості тепла для кінцевих споживачів. Питання в тому, як швидко узгодять нові платіжки.

Відзначається, що Нафтогаз продає ТКЕ блакитне паливо за вартістю, що обчислюється за методикою, введеної постановою Кабміну від 19 жовтня 2018 р №867. Проте кінцева ціна також враховує вартість на європейських газових хабах.

За словами енергетичного експерта арії Яковлєвої, підвищення вартості ресурсу відповідно відображається і на ТКЕ. Так, в ціні опалення газ становить 80%.

“Зрозуміло, що якщо підвищиться ціна на газ, підвищиться і вартість опалення”, – сказала вона.

При цьому підкреслюється, що ТКЕ можуть змінювати тарифи, однак для цього їм необхідно узгодити це або безпосередньо з НКРЕКУ, або, що робить більшість, спочатку – з органами місцевого самоврядування (ОМС).

До того ж зміни тарифу, затверджені ОМС, все одно потрібно передати на розгляд в НКРЕКУ.

При цьому глава комітету благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища в громадській раді при КМДА Олег Попенко пояснив, що комісія може зменшити запропоновані ціни в результаті перевірки обґрунтованості, зазначає. Однак НКЕРКУ робить це нечасто.

Попенко також розповів, що збільшення тарифів варто чекати в березні, коли прийде платіжка за лютий – до того часу НКРЕКУ не встигне погодити зміни.

Читайте також:

З 1 січня тарифи на транспортування газу зростуть у 20 облгазів (СПИСОК)

Прикарпаття: як визначається сума за розподіл газу для мешканців області

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено