Івано-Франківськ

На Прикарпатті дідухи осучаснюють сухоцвітами та солом’яними ангелами (ФОТО)

Для багатьох сімей дідух є обов’язковим атрибутом Святвечора.

FB IMG 1609406952461 scaled

На Прикарпатті заносити до хати дідух на Святвечір – традиція із глибини віків. Та й сьогодні прикарпатці роблять чи купують різдвяний атрибут, часто з цікавим декором.

FB_IMG_1609406997035.jpg

Що символізує дідух, з чого його плетуть та чи є на нього попит для читачів ПІКу розповіла майстриня народних промислів Прикарпаття Мирослава Балазюк.

Почалося все з газетної статті

Сіно- та соломоплетіння мешканка Вигоди опанувала самотужки. Ще у шкільному віці побачила у газеті тематичну статтю та за зразком змайструвала свій перший бриль (солом’яний капелюх). У селищі не було людей, які займаються цим професійно, тож інформацію про роботу з сіном та соломою, різні техніки плетіння шукала в інтернеті.

FB_IMG_1609406989405.jpg

Зараз Мирослава проводить тематичні майстер-класи у мануфактурі “Карпатський колорит” та навчає діток цьому ремеслу у Долинському будинку дитячої та юнацької творчості. Час від часу з її виробів роблять виставки.

Місцевим мешканцям та туристам це цікаво. Є можливість не тільки помилуватися естетичними сувенірами, іграшками та оберегами з соломи, а й спробувати зробити їх своїми руками. А нещодавно під керівництвом бойкині плести іграшки вчилася ведуча програми “Le маршрутка” Леся Нікітюк.

“Сам процес плетіння – це своєрідний відпочинок, релакс та розвиток творчого мислення. Також це аромотерапія, бо сухоцвіти, сіно гарно пахнуть”, – зауважила майстриня.

3 1

Атрибут Святвечора

Нещодавно у Вигоді Мирослава вчила охочих складати дідух й заодно розповіла про його значення. Його робили ще у часи язичництва, а потім адаптували до християнства. Досі для багатьох сімей він є обов’язковим атрибутом Святвечора.

“Дідух – символ добробуту та достатку. Українці завжди цінували та вшановували хліб, адже від врожаю залежало, як пройде рік. Вважається, коли на Святвечір господар заносить до хати дідуха, то з ним заходять духи предків. Після свят його обмолочували, сіно спалювали, а зерно з колосків сіяли, як запоруку гарного врожаю”, – розповіла прикарпатка.

Є легенда, пов’язана з Різдвом. Коли Ісус Христос народився, у стайні було холодно. Йосип знайшов місце, звідки дме вітер, та закрив його снопом соломи, тобто тим, з чого складають дідух.  Дехто святковий атрибут робить із 12 пучків, які символізують 12 місяців року, 12 апостолів. А для декого важливо, щоб у дідуху було 365 колосків.

FB IMG 1609406976394

Для роботи потрібен гарний настрій

Підготовка до виготовлення дідуха починається влітку. Тоді Мирослава робить заготовки, збирає матеріал для виробів на полі та засушує. При цьому важливо, щоб на солому та колоски не потрапила волога й воно не зіпсувалося.

Сплести дідуха можна за 1-2 години, довше готувати солому для його оздоблення. Солому спершу нарізають, обирають потрібну товщину, замочують, щоб була гнучка, а потім складають та надають естетичного вигляду. Для роботи потрібні нитки, ножиці та гарний настрій, щоб виріб увібрав позитивну енергію.

На Західній Україні дідухи робили у вигляді деревця, а в інших частинах країни – у вигляді снопу.

“У своїх роботах я поєдную різні зернові: ячмінь, який продовжує коріння, жито – відповідає за добробут, пшеницю – символ краси. Сьогодні виріб удосконалюють сухоцвітами, льоном, пахучими рослинами, а також солом’яними зіркою чи ангелом. Дехто прикрашає його стрічками, дощиком, як ялинку. Також робила сучасний варіант – дідух у вигляді людини”, – поділилася майстриня.

 

Спершу Мирослава Балазюк робила дідухи для себе, у подарунок близьким, але останніми роками до неї звертається все більше людей. Для мануфактури вона змайструвала двометровий атрибут, з яким дехто встиг сфотографуватися. А цьогоріч кількість замовників здивувала, тож майстриня жаліє, що приготувала замало соломи та колосків. Коштує від 150 гривень.

“Це раніше предки щороку робили новий дідух, а тепер тримають з року у рік. Дехто замовляє букет із самоцвітів. Не думаю, що всі сучасні люди вірять у те ж, що наші предки, але традицію підтримують. Дідух залишається символом Різдва”, – зауважила Мирослава.

Марія Гурецька.

Фото зі сторінки Мирослави Балазюк.

Читайте також:

Оцінка експерта: Що таке щастя і де його шукати

На Верховинщині відкрили дитячий садочок “Гуцулятко” (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено