Івано-Франківськ

З Різдвом Христовим: як виглядали вітальні листівки УПА (ФОТО)

Вивчаючи історичні документи про діяльність УПА, дослідники натрапили на такі подробиці побуту вояків, як вітальні різдвяні листівки.

0e3be46 hutsul

Виявляється повстанці під час Другої світової війни та після неї надсилали такі листівки своїм рідним та близьким, побратимам по боротьбі, закликаючи співгромадян чинити опір радянській владі. А друкували їх у радянській Україні в умовах підпілля, та ще допомагала закордонна діаспора.

З 1946 року повстанські різдвяні листівки друкували у Мюнхені, Регенсбурзі, Зальцбурзі. А в 60-х роках  такі листівки друкували ще й у Чикаго. На таких вітальних картках зазвичай не вказували ані імен художників, ані місця видавництва. І були вони не лише способом привітати з різдвяними святами, а й способом збирання коштів для потреб української діаспори та на підтримку боротьби в Україні.

На відміну від виготовлених за кордоном, українські листівки, зроблені у підпільних друкарнях, де не було можливості забезпечити високий технічний та мистецький рівень, поступалися якістю і кольорами.

Часто прикрашали їх візерунками з комбінацій літер, нескладними малюнками, були вони здебільшого чорно-білі.

Хоча інколи підпільні художники розфарбовували їх аквареллю й доповнювали вітаннями. Однак були ці листівки надзвичайно патріотичними. Зображали на них українських повстанців, козаків на фоні карпатських пейзажів, церков, Софії Київської.

3dc98ca kniazi

Повстанські різдвяні листівки для дослідників цінні ще й тим, що передають багато побутових деталей життя воякі УПА – одяг, зброю, різноманітні життєві ситуації.

80421152 554163078648346 6439280738444509184 n

У мережі інтернет, у цифрових архівах можна віднайти чимало повстанських листівок, що зберігаються нині у приватних та музейних колекціях.

Найбільш поширені сюжети листівок кінця 40-х років: воїни УПА з янголами, різдвяною вертепною зіркою, або на фоні яскравої зірки, що падає; гуцул з трембітою вітає народження Христа, а за плечима у нього – гвинтівка. На  листівках написи: «Христос рождається», «З Різдвом Христовим».

10 4

На листівках 50-х років воїни УПА зображені переважно в криївках, у лісі. Є листівки, де поєднується різдвяна тематика з військовою. Наприклад, зображення повстанців, які прийшли колядувати у село, або Свята вечеря у військовому наметі чи криївці.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено