Івано-Франківськ

Як розлучитися в Україні офіційно, – пояснює Мінюст

Щоб подати заяву про розірвання шлюбу, потрібно мати при собі свідоцтво про шлюб та паспорт.

razvod 1513924777 1

Як розлучитися – таке питання, на жаль, виникає у багатьох сімейних пар.

Розірвати шлюб можна через відділ державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) або через суд, повідомляє «Я і Закон» з посиланням на прес-службу Мін’юсту, пише ПІК.

Порядок розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану врегульовано статтями 106 і 107 Сімейного кодексу України.

Розірвання шлюбу через відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Подружжя, яке не має спільних неповнолітніх дітей, має право подати заяву про розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання одного з подружжя.

Щоб подати заяву про державну реєстрацію розірвання шлюбу, потрібно мати при собі наступні документи: свідоцтво про шлюб та паспортний документ.

Якщо один з подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву до відділу ГРАГС, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняна до нього, від його імені може подати другий з подружжя або представник. Повноваження представника мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченої довіреності.

Також органи ДРАЦС можуть розірвати шлюб за заявою тільки одного з подружжя, якщо другий з подружжя визнаний:

– недієздатним (особа визнається недієздатною судом, коли вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними)
– безвісно відсутнім (безвісно відсутнім особа визнається судом, коли за місцем його проживання протягом останнього року немає інформації про місце перебування такої особи).

Державна реєстрація розірвання шлюбу проходить після закінчення одного місяця з дня подачі заяви, який не має спільних неповнолітніх дітей, якщо заяву не було відкликано.

Орган ДРАЦС складає актовий запис про державну реєстрацію розірвання шлюбу після того, як громадяни прийшли в зазначений день і надали документи для складання актового запису. Свідоцтво про розірвання шлюбу видається кожному з подружжя в цей же день.

Якщо подружжя через поважну причину не може з’явитися для державної реєстрації розірвання шлюбу в установлений для них день, термін такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесений на інший день. При цьому термін перенесення не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

Моментом припинення шлюбу у разі його розірвання державним органом реєстрації актів цивільного стану є день реєстрації розірвання шлюбу, який визначений частиною 1 статті 114 Сімейного кодексу України.

Розірвання шлюбу в судовому порядку

Сімейний кодекс України також передбачає перелік випадків, коли шлюб між подружжям не може бути розірваний органами ДРАЦС, при цьому необхідно звернення до суду з позовом про припинення шлюбу.

До таких випадків відносяться такі ситуації:

– подружжя знаходить спільну згоду на припинення шлюбу, при цьому має одного або декілька неповнолітніх дітей.

– ініціатива про припинення шлюбу виходить лише від одного з подружжя, незалежно від наявності або відсутності дітей.

Суд виносить рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подачі заяви. У разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішення суду про розірвання шлюбу (частина 2 статті 114 Сімейного кодексу України).

Читайте також:

У Парижі група невідомих жорстоко побила 14-річного українця

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено