Івано-Франківськ

“Бігати мають дані, а не люди за ними”: як у Бурштині працює ЦНАП по-європейськи та які послуги тут можна отримати (ФОТО)

Бурштин - Програма «U-LEAD з Європою»: партнерство, яке наблизило до людей якісний сервіс.

a5b823e3 af50 4c7f 8996 932e46c304b0 scaled

20200214_155440.jpg

ЦНАП у Бурштині – осередок поваги до людей

Звучну тезу «Бурштин – місто прикарпатських енергетиків» децентралізація доповнила глибоким об’єднавчим змістом. Тепер Бурштин ще й центральна садиба новоствореної Бурштинської територіальної громади. У її складі 18 населених пунктів, мешканці яких наближені до якісних адміністративних послуг.

Першою, візуальною прикметою якості є приваблива будівля за адресою: вул.СічовихСтрільців, 15, на першому поверсі якої розмістився сучасний ЦНАП Бурштинської міської ради. У сьогоднішньому вигляді він створений спільно з європейськими партнерами – за Програмою «U-LEAD з Європою». Зараз тут можна отримати 168 послуг, тоді як до участі у Програмі надавали 42-і. І не треба, наприклад, сільським мешканцям,  в адміністративних справах долати 30 кілометрів до колишнього райцентру, чи 60 км – до обласного.

34084ad7 ac42 4796 bcc7 10e5b7276f6a scaled

Міськрада затвердила до надання у громаді 168 адміністративних послуг. Частину з них – для бізнесу. Скажімо, у ЦНАП можна зареєструвати ФОП і зняти його з реєстрації, або зареєструвати юридичні особи. Можна зареєструвати у Бурштині й громадську організацію, отримати багато земельних послуг. Зараз офіс працює над тим, щоб витяги з ДЗК (Держгеокадастру) заявник міг отримати  впродовж п’яти хвилин безпосередньо у ЦНАПі. Адже бігати мають дані, а не люди за ними!

Бурштинський ЦНАП надає й адмінпослугу щодо Присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»; молоді батьки можуть скористатися комплексною послугою «Е-Малятко»”; а придбавши за кошти місцевого бюджету паспортну установку, ЦНАП надає 7 паспортних послуг: від вклейки фото у документ старого зразка до вручення ID-14 – першого паспорта громадянина України  з одночасним присвоєнням  ідентифікаційного номера. Причому, ця  послуга є безоплатною.

20210126 135933 scaled

В умовах поглиблення диджиталізації (цифровізації) у Бурштині придбали Програмний комплекс “Погосподарський облік для сільських, селищних рад”. Враховуючи  рекомендації  експертів Програми “U-LEAD з Європою”, у громаді приступили до створення віддалених робочих місць ЦНАП, які будуть закріплені за кожним старостатом (колишньою сільською радою). Мешканці  населених пунктів зможуть отримати найбільш затребувані сервіси, як-то: послуги соцзахисту, “прописка-виписка”, різноманітні довідки та  інше.

Зараз у ЦНАПі опрацьовують варіанти надання послуг Міністерства внутрішніх справ України. Йдеться про водійські права та реєстрацію транспортних засобів. За великим рахунком ЦНАП у Бурштин є локацією постійних вдосконалень для людей.

ЦНАП у Бурштин – локація вдосконалень

Ключову роль у ЦНАП, звісно ж, відіграє персонал. У Бурштині – це місцеві кадри, яким цікаво працювати для мешканців громади, постійно набуваючи нових професійних знань. Так, у 2019 році, всі посадові особи суб’єктів надання адмінпослуг Бурштинської міської ради, згідно з технічним завданням Фази Впровадження, пройшли тренінги від Програми «U-LEAD з Європою». Зараз 50%  адміністраторів ЦНАП вільно володіють іноземними мовами (англійською, німецькою та російською); інші – в 2020 році отримали ступінь магістра у галузі знань – публічне управління та адміністрування.

Систематично працівники центру поглиблюють знання  щодо ведення  ІТ -системи «Вулик» (еGA, Estonia), яка пришвидшує надання послуг мешканцям. Окрім того, скоро буде навчання по роботі з електронною чергою (ЕСКЧ).

– Але немає меж досконалості. Враховуючи систематичні законодавчі  зміни та практику більш прогресивних ЦНАП, ми будемо й далі вчитися та обмінюватись досвідом. Бо хочемо, щоб наш ЦНАП досяг рівня Харківського, Кременчуцького, Луцького, Івано-Франківського – одного з перших і найпотужніших в країні, – каже Світлана Видай, керівник ЦНАП(на фото).

145663207 785153428757784 6382040824193932623 n

Світлана Олександрівна закономірно посіла таку відповідальну посаду.

– Я люблю цю справу. Попередні п’ять років, коли працювала керуючим справами міськвиконкому, з прикрістю спостерігала гонитву  відвідувачів по поверхах за довідками. Це було приниженням гідності людини. Тож виникло щире бажання зробити усе можливе для того, щоб мешканці громади могли  просто та зручно отримувати якісні послуги, не наражатися на бюрократичну практику: зверніться туди – поверніться сюди, а ще підпишіть та прибийте печатку. Ці пекельні кола мають назавжди залишитись у минулому, – зазначає пані Видай.

До слова, ЦНАП поділено на фронт- та  бек-офіси. Тут розмістилися земельно-екологічний відділ і сектор містобудування та архітектури. У фронт офісі, за рекомендацією експертів  SKL International Програма «U-LEAD з Європою», працює відділ державної реєстрації.

Бути сучасними – надихнула підтримка Європи

З листопада 2014 року, на той час новостворений центр надання адмінпослуг у Бурштині, розташовувався у просторому приміщенні, на першому поверсі будівлі на вул. Будівельників, 2. Для надання 42-х послуг це був не поганий варіант. Але 2018 року міська рада отримала листа від Івано-Франківської ОДА, в якому йшлося про проведення інформаційної сесії щодо розширення прав і можливостей територіальних громад з метою надання високоякісних послуг громадянам за Програмою «U-LEAD з Європою», що управляєтся Sida (Шведське  агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку).

Бурштин подав заяву на участь у відборі громад для надання допомоги у модернізації ЦНАП. Та коли приїхати експерти Програми,  вони одразу сказали: «Шукайте для ЦНАП інше приміщення. Наявне є малопридатним для повноцінної роботи центру”.

І тут варто подякувати депутатам міськради попередньої каденції. Вони не дозволили віддати в оренду під приватний бізнес приміщення старої комунальної аптеки у самому центрі міста, а підтримали ідею  – розмістити у ньому ЦНАП.

У місті доволі швидко розробили та затвердили проєкт реконструкції приміщення. Звернулися за фінансовою підтримкою до компанії ДТЕК, якій належить Бурштинська ТЕС, де працюють мешканці міста та довколишніх сіл. Компанія надала фінансову підтримку у сумі 1,4 мільйона гривень. З міського бюджету доклали  у межах мільйона гривень і офіс набув европейського вигляду та отримав інституційну, матеріально-технічну підтримку від партнерів Програми «U-LEAD з Європою». Зокрема, від   NIRAS SwedenAB – офісні меблі, а ЕСКЧ  вже до кінця лютого 2021 року  надійде в повному обсязі. Це будуть комп’ютери, багато функціональні пристрої, зокрема, принтери з високою частотністю, електронна система керування чергою, маршрутизатори тощо.

20200214 155720 scaled

– Спільними зусиллями ми реалізували свій задум. І вкотре переконалися: якщо сподіватися виключно на державу, то можна нічого не дочекатися. Треба закатувати рукави і самому просувати справу, знаходячи місцеву донорську підтримку та європейське партнерство. На щастя, у нас все це збіглося, бо ми щиро прагнули мати сучасний ЦНАП. І ми його маємо, – наголошує Світлана Видай.

Марія Палюга

Читайте також:

Голова Бурштина побував у Хмельницькому: що мав на меті (ФОТО)

У Франківській громаді з’явилося 8 нових підрозділів ЦНАП

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено