Івано-Франківськ

Лікар визначив топ-5 помилок у боротьбі з коронавірусом

Однією із помилок є безпідставне скерування пацієнтів на комп’ютерну томографію. 

Лікар визначив, що найбільш поширена помилка лікарів в Україні та світі під час роботи із пацієнтами, хворими на Covid-19, є призначення антибіотиків після підтвердження діагнозу та під час вірусного ураження легень. Про це сказав професор, доктор медичних наук, президент Асоціації анестезіологів України лікар Сергій Дубров, повідомляє освітньо-інформаційна онлайн-платформа для лікарів “Аксемедін”, пише Главком.

Лікар визначив, що найбільш поширена помилка лікарів в Україні та світі під час роботи із пацієнтами, хворими на Covid-19

Експерт зауважив: насправді антибіотики необхідно призначати лише за умови виявлення бактеріальної інфекції або у разі підозри на неї. 

Ще однією розповсюдженою помилкою лікарів є призначення кортикостероїдів (гормонів) пацієнтам із легким перебігом хвороби.

“Наприклад, дексаметазон показаний для лікування кисневозалежних пацієнтів із сатурацією менше 92%. Тому гормональні препарати показані далеко не усім пацієнтам, адже їхнє неправильне використання може призвести до тяжких наслідків і навіть інвалідності”, – додав лікар.

Професор Дубров також звернув увагу на проблему гіпердіагностики, зокрема, на безпідставному скеруванні пацієнтів на комп’ютерну томографію.

“Річ у тім, що результати КТ не впливають на лікувальну тактику, а здійснювати це дослідження варто не для діагностики відсотка ураження легень, а в тих випадках, коли лікар підозрює деструкцію. Для діагностики стану легень значно ефективнішим методом дослідження є УЗД”, – розповів лікар.

Дубров розповів і про проблеми, пов’язані з протоколами лікування.

“Від початку пандемії протоколи лікування пацієнтів із Covid-19 неодноразово змінювались та доповнювались, відповідно до нових результатів досліджень. На жаль, деякі лікарі не стежать за оновленнями протоколів, або ж просто ігнорують їх. А ця помилка може загрожувати лікарю і кримінальною відповідальністю, і погіршенням стану пацієнта”, – зауважив він. 

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено