Івано-Франківськ

З притулку тварин треба забирати, а не віддавати, – волонтерка “Дому Сірка” Олена Медвідь (ФОТО)

Собаки й котики теж хочуть любові, опіки та турботи.

IMG 20210205 170027 723 scaled

Волонтерка “Дому Сірка” Олена Медвідь (на фото) переконана, що тварин з притулку треба забирати. Однак зараз у ньому  мешкає 320-330 дорослих безхатніх собак, а також чимало цуциків та котів. Більше 60 тваринок знаходяться на перетримці у небайдужих. Цифра щомісяця змінюється: пухнастики знаходять господарів або ж у притулку з’являються нові жителі.

Чому варто прихистити безхатню тваринку та чому не всім охочим їх віддають – для читачів ПІК розповіла волонтерка благодійної організації “Дім Сірка” Олена Медвідь. А франківка Діана Єрега поділилась досвідом перетримки котів та собак.

Не тільки “клубок щастя”, а й клопоти

За місяць вдається прилаштувати 6-7 дорослих псів та 20-30 цуциків. Тварин віддають не всім, хто зголосився їх взяти. Якщо людина з Івано-Франківської області, то волонтери стараються подивитися на умови, в яких буде жити їхній підопічний. Песиків не дають на утримання на ланцюг, а дрібних собачок – у село, бо часто за ними не дивляться і їх може збити машина. А дехто шукає безкоштовного породистого пса, хоча у притулку переважно метиси, змішані породи.

IMG 20210205 170019 794 scaled

На жаль, дехто повертає тварин, бо не має часу доглядати за ними або ж набридло. Щоб цього уникнути, волонтери розповідають все про майбутні клопоти: як привчити до лотка, як лікувати, якщо є травми, про вакцини, стерилізацію тощо. Останнім часом з людьми підписують договір, де прописують умови, в яких має жити пес чи кіт, вказують паспортні дані нового господаря. Це для того, щоб уникнути неприємностей у майбутньому й підкреслити, що справа потребує відповідальності. Також добродіям дають медичну книгу тварини і безкоштовно тварину стерилізують.

“Людина має для себе визначити, чи готова до утримання собаки чи котика. Це ж мінімум на 10 років. Якщо у нас когось взяли, то стараємось ненав’язливо слідкувати, як ставляться до “друзів менших” на новому місці. А тим, хто віддає нам своїх собак, нагадую, що притулок – це місце, звідки тварин треба забирати, а не завозити”, – зауважила волонтерка.

Плюс до карми

Люди, які не можуть взяти собаку чи котика назавжди, не мають часу на волонтерство, іноді зголошуються взяти їх на перетримку. Дехто робить це безкоштовно, хтось за гроші. Поки тваринці не знайдуть постійний дім, людина її годує та при потребі лікує.

IMG 20210205 170356 368

Час від часу тимчасовий прихисток безхатнім тваринкам дає франківка Діана Єрега (на фто). За кілька років вона опікувалася близько десятьма пухнастиками. Домашнього улюбленця дівчина хотіла мати з дитинства, але мама погодилася тільки на хом’яка та папугу через брак місця вдома. Тож Діана  з подругами годували безхатніх собак на вулиці, а одного навіть поселили у під’їзді, що не тішило сусідів. Коли мама поїхала на роботу, дівчина почала брати на перетримку тварин.

Крім радості від їх присутності та усвідомлення, що робить добру справу, додалося чимало турбот.  Були маленькі котики, яким робила суміш та годувала з піпеток чи шприців. Одного з них довелося брати на роботу, бо воно ще було сліпе й не вміло їсти з тарілки. Також був пес після операції з пластиною у лапці – його перед цим збила машина. Багатьох підопічних довелося привчати до лотка. Вигулювала тільки одного собаку, бо інші певний час мали бути вдома, щоб не підхопити болячку на вулиці.

“У стрічці новин бачила повідомлення від “Дому Сірка”. Серце йокало, тому брала котиків на 1-2 тижні. Думаю, це для мене, як кажуть, плюс до карми. Якби жила в особняку, то б точно взяла когось назавжди. Собаки й котики теж хочуть любові, опіки та турботи”, – поділилася Діана.

Волонтери “Дому Сірка” також не тільки годують, прибирають, лікують та шукають дім чотирилапим, а й прилаштовують їх у себе вдома, роздають відповідальним родичам. От в Олени Медвідь живуть 3 собаки та кіт.

“До тварин треба ставитися по-людськи, а не як до речей. Недаремно кажуть, що силу і гідність нації визначають по ставленню до тварин та всього живого. Давати дім бездомним собакам і котам – добра справа, тож закликаю інших це робити”, – наголошує волонтерка.

Марія Гурецька.

Читайте також:

Паскетаріанка з Франківська вчить готувати незвичні та корисні страви

У Буковелі 87-річний лижник встановив рекорд (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас у  FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено