Івано-Франківськ

Шкарпетки, що рятують від простуд: на всі смаки торгують ними на сувенірних ринках Прикарпаття (ФОТО)

Майстриня каже: «“Для дітей "гачкую" шкарпетки із зображенням квітів, птахів, звірят, героїв українських та світових казок, мультфільмів, навіть різних монстрів”.

153104191 259417465592557 8784850719246549911 n scaled

На сувенірних ринках Прикарпаття масово торгують шкарпетками з овечої шерсті. Кажуть, вони рятують від простуд.

М’які, зручні та теплі вироби продають на численних сувенірних та звичайних ринках у туристичних селах, містечках, на гірськолижному курорті. Як виплітають шкарпетки та як відрізнити вироби майстринь від підробки, дізнавалася журналістка ПІК.

«Щоби виплести пару шкарпеток, потрібно взяти від 150 до 300  грам овечої вовни. Кількість вовни залежить від розміру та щільності плетива. А від останнього залежить якість виплетеного. Чим щільніші, тим тепліші та якісніші», — розповідає майстриня Оксана Павлюк з Косівщини.

Вовну майстрині купують на базарах. Ціна за кілограм немитої овечої шерсті — 12-17. Але з такою «сировиною» великий клопіт, бо її треба помити, випарити, розчесати, нитку спрясти. Лише згодом з цієї нитки – плести шкарпетки. Зазвичай майстрині,  купляють вже миту та  вичесану шерсть. Це  75-90 гривень за кілограм.

«Як ви виплітаєте шкарпетки?», — запитую пані Оксану.

«Плету «наосліп», без жодних схем, за день можу «вигачкувати» одну-дві пари. Плести починаю від верху шкарпетки. Користуюся  п’ятьма дерев’яними спицями, зробленими з ясена. Коли вже треба «зробити узір»,  беру  металеві дроти для плетіння»,— пояснює жінка.

152342842 414666266496217 5135806570544760684 n scaled

Якщо говорити про орнаменти на шкарпетках, то Оксана Павлюк виплітає традиційні гуцульські геометричні візерунки: ромби, лінії, квадрати. Майстриня додає, що у тренді зараз  теплі шкарпетки не лише із традиційними карпатськими орнаментами, але й із зображенням звірів, українського прапора і герба, чоловічих та жіночих імен.

“Для дітей охоче купляють шкарпетки із зображенням квітів, птахів, звірят, героїв українських та світових казок, мультфільмів, навіть різних монстрів”, – усміхається пані Оксана.

Вона знає, що зараз на ринках є чимало підробок і замість традиційних теплих карпатських шкарпеток, можна купити китайський непотріб.

«Як відрізнити гуцульську «взуванку» від підробки?», — знову запитую майстриню.

Пані Оксана каже, що зробити це дуже просто: шкарпетки від карпатських майстринь треба…понюхати та подивитися на плетення. Вироби гуцульських плетільниць будуть мати ледь помітний запах овечої вовни, вони щільні та з них не вилазять ворсинки. Носити такі шкарпетки можна 2-3 сезони. Прати їх пані Оксана радить вручну, використовуючи дитяче мило.

У виробників пара сірих, чорних або білих  шкарпеток без жодного орнаменту коштує 90-150 гривень. Такі ж вироби з різноманітними геометричними й рослинними візерунками вартують від 170 до 300 гривень – в залежності від складності орнаменту та кількості кольорів.  Перекупники правлять за теплий «одяг для ніг» на  20 до 50 гривень більше. Ще б пак, адже для сотень приїжджих і туристів це своєрідні теплі та зручні сувеніри, які можна носити щодень. Такі шкарпетки, як кажуть покупці, часто  рятують від простуди, що у час сезонних хвороб. Шкода, що від ковіду вони не допомагають.

Злата ЛЕМІШ

Фото Злати Леміш

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено