Івано-Франківськ

З 1 березня в Україні підвищать пенсії на 11%

Усього уряд підвищить пенсії для 8-ми мільйонів українців.

“Така індексація — це обов’язок Уряду перед українськими пенсіонерами. Крім того, ми подали до Парламенту законопроєкт, який пропонує закріпити щорічну дату індексації 1 березня. Ми хочемо, аби пенсії нарешті індексувалися автоматично. Так само, як і автоматичне призначення пенсії, без додаткових звернень. Також у запропонованому нами законопроєкті ми пропонуємо здійснювати індексацію з 1 березня всім без винятку категоріям пенсіонерів, включно з науковцями та військовослужбовцями”, – Денис Шмигаль

Минулого року Уряд вперше встановив щомісячні доплати до пенсії в розмірі 500 гривень для людей віком від 80 років. Уже цьогоріч додаткові доплати отримають і люди старше 75 років. Всі ці кроки є частиною стратегії Президента щодо боротьби з бідністю та підвищення соціальних стандартів в Україні.

Мінімальне підвищення виплат становитиме 100 гривень, але в середньому пенсії зростуть на 308 гривень.

Для людей, що мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок і 35 років для чоловіків), мінімальні пенсійні виплати збільшать до 2 200 гривень.

Збільшення пенсійних виплат у березні стосуватиметься громадян, які отримують пенсію за віком, у зв’язку з інвалідністю, у зв’язку з утратою годувальника та за вислугою років (медпрацівники та вчителі, чий стаж становить не менше ніж 30 років роботи за професією).

Що таке індексація пенсії?

Це збільшення розміру пенсійних виплат, що встановлюється з урахуванням зростання інфляції та збільшення середньої зарплати за три попередні роки. Її розраховують за спеціальною формулою: 50% від показника зростання споживчих цін (у 2020 році він становив 5%) плюс 50% від збільшення середньої зарплати в Україні (це приблизно 17%). Отже, індексація становить (5%+17%)/2) ㅡ 11%.

Так, рівень індексації не змінився цього року. У травні 2020 року Мінсоцполітики також проводило індексацію пенсій на 11%, завдяки чому виплати збільшились у середньому на 400 гривень.

Водночас у 2021 році міністерство планує ще два підвищення пенсій: у липні та в грудні. Усього на витрати Пенсійного фонду у 2021 році в держбюджеті заклали 195 мільярдів гривень.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено