Івано-Франківськ

На Прикарпатті рекомендують садити картоплю, коли зацвітуть вишні

Спеціалісти Держпродспоживслужби області дають поради щодо правильної посадки картоплі.

На Прикарпатті підготовка картоплі до посадки – один із елементів підвищення врожайності, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, пише ПІК.

На Прикарпатті підготовка картоплі до посадки – один із елементів підвищення врожайності

Для одержання високих урожаїв картоплі велике значення має підготовка насіннєвого матеріалу. Насіннєві бульби мають бути здоровими, бо більшість хвороб передається від материнських бульб.

“Підготовка насіннєвого матеріалу включає: сортування, калібрування, теплове обігрівання (пророщування), протруєння й обробку бульб стимулюючими речовинами. Для садіння картоплі використовують бульби фракцій 30–60 мм у діаметрі і масою 60–80 грамів”, – йдеться у повідомленні.
  • Різати насіннєві бульби не бажано, бо це призводить до значної захворюваності.

Це виправдано лише за прискореного розмноження дефіцитного насіннєвого матеріалу. Бульби масою 80–100 г ріжуть навпіл з двома-трьома вічками. Щоб уникнути загнивання й захворювання бульб, їх ріжуть у день посадки або напередодні. Ножі обов’язково дезінфікують у 0,1% розчині перманганату калію або в 0,5% розчині саліцилової кислоти після розрізання кожної бульби.

Під час пророщування картоплі температура повітря має бути для ранніх сортів 8…12 °С, для середньостиглих і пізніх – 12…16°С, вологість повітря – 85–90%, за температури 10 °С картоплю треба пророщувати 20–30 днів, за 13°С – 15–22 дні, за 16 °С – 13–20 днів.

Рекомендується бульби зволожувати дощуванням розчином добрив: карбамід 30 г, суперфосфат і фосфат калію – по 20 г, мідний купорос – 5 г, вода – 10 л.
  • Проростати картопля повинна на світлі, не залежно від того, чи була вона озеленена з осені. У темряві бульби утворюють довгі та ламкі паростки, які при посадці будуть ушкоджені. Короткі не засохлі паростки без виразок і рудих плям можна залишити. Всі довгі, засохлі й почорнілі паростки потрібно видалити.

Перед садінням або під час садіння картоплю протруюють. На поверхні бульб є патогени фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших хвороб.

Для протруєння використовують препарати: АС Селектив, Селест Топ,Еместо Квантум , Престиж та інші.  Обробляти бульби потрібно перед висаджуванням за 3-4 год. обприскувачем. Дану роботу та посадку картоплі потрібно проводити в гумових рукавицях.

Препарати зберігають свою токсичність до середини цвітіння картоплі, а тому на ранні сорти картоплі (40-денні) та, якщо ви плануєте вживати молоду картоплю середніх та пізніх сортів, будь-які протруйники використовувати не можна.

На Прикарпатті підготовка картоплі до посадки – один із елементів підвищення врожайності

Разом із протруюванням бульби бажано обробити стимулятором росту Ель-1 (10 мл/т); замочити їх на 15 хв у 0,5%-ному розчині Біоглобіну (в співвідношенні розчин/бульба 2:1) з мікроелементами: бромом, міддю, марганцем, залізом. На 1 т витрачають розчину в такій пропорції: 5–6 г мідного купоросу, 5–6 г марганцевокислого калію, 1,3–1,4 г борної кислоти. Весняне протруювання знижує випадання рослин, забезпечує приріст урожаю на 50–70 ц з гектара.
“Після всіх цих процедур та за умови прогрівання грунту на глибині 10 см до 8–10° С, можна приступати до висадки картоплі (приблизно цвітіння черешні)”.

Читайте також у ПІК:

Франківщину вже не відносять до області з найбільшою кількістю нових випадків COVID-19  

У Чехії на заробітках трагічно загинула 27-річна жінка з Івано-Франківщини 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено