Івано-Франківськ

Рада не змогла скасувати сезонне переведення годинників

Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт, який мав скасувати в Україні перехід із зимового часу на літній і навпаки.

Рада скасувала (залишила) перехід на літній час - переведення годинників / УНІАН

Відповідно до нього Україна мала лишитися на зимовому часі, пише ПІК з посиланням на Громадське.

За проєкт закону №4201 проголосували 212 народних депутатів із 226 необхідних. Пропозицію про направлення закону на доопрацювання комітетом та повторне друге читання підтримали 226 парламентарів.

Якби голосування не провалили, документ набув би чинність наступного дня після опублікування у парламентській газеті «Голос України».

Перший заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук, який є автором закону, сподівається, що закон все ж встигнуть ухвалити й опублікувати до 28 березня. Якщо ж цього не станеться, 28 березня Україна має перевести годинники на літній час, тобто на одну годину вперед.

Навіщо владі скасовувати переведення годинників?

У пояснювальній записці вказують, що законопроєкт «покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України». Мовляв, на тимчасово окупованих територіях України встановили час Росії.

А ось закріплення на всій території України єдиного київського часу має, на думку автора документу, зміцнити безпекові позиції України, сприяти деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Також закріпленням часу хочуть захистити здоров’я населення. На думку більшості науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника викликає значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації до «літнього» та «зимового» часу.

«Такий “сезонний часовий стрибок” призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином показується на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному», — вказано у документі.

А як там у світі?

Щорічний перехід на літній час і повернення на поясний (зимовий) зараз використовують приблизно у 60 країнах, на всій їхній площі чи частково. Принаймні такі дані вказані у законі Стефанчука.

Водночас приблизно 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. До слова, Європейський парламент 26 березня 2019 року також підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021 року. Відтепер кожна з країн ЄС може самостійно визначати, за яким часом хоче жити.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено