Івано-Франківськ

На Прикарпатті підтвердили 15 випадків захворювання на мутований “британський” штам

Особливість мутованого штаму в тому, що вірус швидше поширюється, а перебіг хвороби – важчий.

laboratory covid test 1024x683 1 scaled

Провівши секвенування 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, та двох – з Києва, науковці Інституті молекулярної біології і генетики виявили у всіх зразках нові мутації “британського” штаму коронавірусу, пише ПІК.

Модифікований “британець” відрізняється від попередника, вперше виявленого у Великій Британії восени 2020 р., критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини“, – повідомив директор Інституту молекулярної біології і генетики, академік Михайло Тукало.

Зразки для дослідження було відібрано на Прикарпатті, коли в регіоні почався різкий спалах захворювання. За даними, оприлюдненими днями керівництвом МОЗ, досі на території України фіксували поодинокі випадки попереднього «британського» штаму.

Вочевидь, саме комбінація модифікованих штамів «британця» спричинила нинішню хвилю епідемії і є поясненням все частішого виявлення випадків повторного інфікування людей. Крім того, лікарі фіксують важче протікання коронавірусної хвороби у людей.
Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами “британця”, – підкреслив Михайло Тукало.

Про результати дослідження науковці повідомили Раду національної безпеки та оборони України та ВООЗ. Також ці дані зареєстровані в міжнародній базі GISAID.

Нагадаємо, вперше про наявність “британського” штаму коронавірусу повідомили 4-го березня. Результати відповідного дослідження оприлюднив Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. Громашевського. 

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено