Івано-Франківськ

В “хрущовках“ будуть міняти електропроводку: хто за це платитиме

В НКРЕКП прийняли важливу постанову, яка врахувала сучасні навантаження на внутрішню електромережу.

kak zamenit staruju skrytuju provodku v kvartire

Міняти електропроводку  в “хрущовках” та інших будинках старої забудови будуть на нову, більш потужну. А новобудови можна буде набагато простіше здати в експлуатацію. Такі перспективи відкриває постанова НКРЕКП №475 , повідомляє today.ua пише ПІК.

У чому суть проблеми

Будинки старої забудови, включаючи й “хрущовки”, будувалися в ті часи, коли в  хаті основним джерелом енергоспоживання була праска. Коли в квартирах стали з’являтися телевізори, холодильники і пральні машини, а потім додалися ще й електрочайники, мікрохвильові печі, мультиварки і інші побутові “пожирачі електрики”, ввімкнути все це одночасно стало неможливо. У кращому випадку – вибиває пробки лічильника. У гіршому – може статися пожежа.

Проблема в тому, що електромережі в таких будинках не розраховані на нинішню потужність. У них закладалася максимальна потужність 2-3 кВт. Тепер же, нова постанова НКРЕКУ зобов’язує оператора розподільних систем (ОРС) забезпечити побутовим споживачам потужність не менше 5 кВт.

“Постанова вирішила серйозну проблему. Стара система, яка забезпечувала потужність 2,5-3 кВт, не відповідає реальним побутовим потужностям споживання. Люди стали більше споживати”, – прокоментувала член НКРЕКП Ольга Бабій.

Старі мережі доведеться міняти

Постанова не дозволяє, а зобов’язує ОРСи (ще раз нагадуємо, це ті ж колишні обленерго, – авт.) забезпечити людям по 5 кВт потужності. А тому хочуть вони чи ні, а проводку в старих будинках доведеться міняти.

“Цей дозвіл простимулює перегляд заміни внутрішньобудинкових мереж. Адже раніше говорили: ні, змінювати не можна, мережі ніхто не міняв. Приєднання за планом давали 3 кВт при фізичному споживанні в 5 кВт, а це технічна загроза пожежної безпеки всередині будинків”, – говорить Ольга Бабій .

Раніше відповідальність за внутрішньобудинкові мережі обленерго і ЖЕКи (керуючі компанії) намагалися спихнути одне на одного. Однак тепер НКРЕКУ підвела під дебатами риску: внутрішньобудинкові мережі – зона спільної відповідальності ЖЕКів та ОРСів. Платити доведеться і тим, і іншим.

Читайте також:

Де в Івано-Франківську 24 березня не буде світла, газу та води (АДРЕСИ)

На Тлумаччині цього тижня не буде світла: де і коли 

У Франківську прийняли рішення щодо безпеки дорожнього руху

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено