Івано-Франківськ

8 тисяч гривень: хто і коли отримає допомогу від держави

Верховна Рада ухвалила виплати ФОПам. Виплати підприємці зможуть отримати в середині квітня.

8 тисяч гривень:  321 депутатів проголосували за законопроект №5300, що передбачає надання одноразової допомоги у розмірі 8 тис. грн застрахованим найманим працівникам суб’єктів господарювання та ФОПам, які постраждали внаслідок запровадження додаткових карантинних обмежень, пише Главком.

8 тисяч гривень отримають підприємці від держави вже в середині квітня.

Після вступу в силу закону Кабінет міністрів окремою постановою встановить перелік видів діяльності для виплат. Торік в цей список потрапили громадське харчування, торгівля непродовольчими товарами, сфера розваг з певними кодами ЗЕД.

“Виплати стартують через 10 днів після підписання закону президентом і набранням чинності. Таким чином, ФОПи і наймані працівники зможуть отримати гроші з середини квітня”, – йдеться у повідомленні.

Для подачі заяви встановлений термін у 30 днів після початку посиленого карантину (попадання регіону в «червону» зону). Варто зазначити, що програма розрахована на весь 2021 рік, і якщо область потрапить у «червону» зону пізніше, то виплати почнуться з цього моменту.

Заявки потрібно буде подавати через «Дію». Система автоматично буде відсівати тих, хто не проходить по основному критерію для отримання грошей – коду діяльності ФОПа або підприємства найманого працівника. Після проходження процедури кошти надійдуть на рахунок ФОПа або на банківський рахунок найманого працівника. Перерахування коштів здійснює Пенсійний фонд за списками, наданими Міністерством цифрової трансформації у межах сум, що надійшли від головного розпорядника відповідної бюджетної програми. Виплата повинна бути не пізніше наступного операційного дня після їх надходження.

Не усі зможуть отримати по 8 тисяч гривень. Отже, можуть відмовити найманим працівникам, які на дату звернення працюють у суб’єкта господарювання, який не нарахував ЄСВ за всі місяці відповідного кварталу, а саме:

  • четвертого кварталу 2020 року, якщо карантин посилили в лютому – квітні 2021;
  • першого кварталу 2021, якщо карантин посилили в травні – липні 2021;
  • другого кварталу 2021, якщо карантин посилили в серпні – жовтні 2021;
  • третього кварталу 2021, якщо карантин посилили в листопаді – грудні 2021 року.

Також можуть відмовити найманим працівникам:

  • працюючим у підприємця, вид діяльності якого не входить до переліку;
  • працюючим у підприємця за сумісництвом;
  • середня зарплата яких перевищує тридцять тисяч гривень на місяць. Для її обчислення враховуються всі три місяці останнього звітного кварталу, що передує зверненню за допомогою.

Не можуть претендувати на виплати ФОПи, які є застрахованими особами:

  • держреєстрація яких на останній день місяця, що передує місяцю, в якому подається звернення, не перевищує трьох місяців;
  • які за останній звітний рік сплатили ЄСВ за себе менш ніж за шість місяців;
  • основний вид економічної діяльності яких не входить до переліку;
  • які є найманими працівниками і ФОП одночасно;
  • підприємницька діяльність яких на останній день місяця, що передує місяцю, в якому в регіоні посилюють карантин, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОП і громадських формувань, припинено. 

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено