Івано-Франківськ

Які продукти подорожчають напередодні Великодня. Розповідає експерт

Держстат зафіксував зростання цін на споживчі товари.

Які продукти подорожчають напередодні Великодня. Розповідає експерт

На скільки подорожчають у квітні продукти “великоднього кошика” в ефірі Українського радіо розповідає експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, пише ПІК з посиланням на Суспільне.

За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від початку року деякі овочі здорожчали на 25%, хлібобулочні продукти – на 5%, цукор – на 6%, яйця – на 3,5%. Середня вартість сала додала майже 8%, а молока – 4,5%. Найбільше здорожчала соняшникова олія – на 16%. Традиційно пік зростання цін припадає на Великдень, який православні християни відзначатимуть 2 травня.

Чи зросте вартість яєць

Я хотів би сказати, що це максимум, але, якщо бути зовсім правдивим, напевно, перед Великоднем ми побачимо ще ріст. Це пов’язано з ажіотажним попитом, тому побачимо як яйця перед святом зростуть у ціні.

Собівартість яйця залежить від динаміки цін на комбікорм, на зернові на світовому ринку. Коли ми зараз з вами подивимося, що 60% вартості яйця – це комбікорм, а на світовому ринку кукурудза сьогодні, наприклад, підскочила на 35%, то ми розуміємо, що сьогодні вигодувати птицю, щоб довести до періоду несення яєць треба витратити певні кошти. Крім цього варто пам’ятати про заробітну плату працівників птахофабрик, а мінімалка у нас зросла, про енергоносії, а він теж недешевий сьогодні.

Тому, коли у листопаді собівартість яйця була 1 гривня 70 копійок, то сьогодні вона становить – 2 гривні 60 копійок. Ми маємо розуміти, що з такою собівартістю яйця, рентабельністю, гуртовою торговою надбавкою, логістикою ми не купимо десяток яєць дешевше 35-37 гривень. Та й перед святами буде ажіотаж, тому, напевно, ми побачимо ріст цін, але після того, я маю надію, що ситуація більш-менш вгамується. А потім ми будемо чекати червня, нового врожаю, від якого буде залежати вартість продуктів на наступний рік.

Чому у сусідній Польщі продукти коштують дешевше

По значній кількості позицій у Польщі ціна на харчові продукти навіть трохи нижча. Ми можемо побачити, що навіть в Іспанії українська олія дешевша, ніж у нас. Питання не в жадібності українських виробників. Базова ціна в Польщі й в нас однакова, там навіть продають нашу курятину, яку ми постачаємо в Європу. Питання у тому, що до ціни додаються відповідні податки та сплачуються вони за законами тієї країни, де йде реалізація товару.Податок на додану вартість присутній у будь-якій ціні товару.

Податок на додану вартість на аграрну продукцію в Україні – 20%, а в Євросоюзі – від 5% до 7%, що стосується промислових товарів, то такий податок становить 20%. Вони таким чином намагаються здешевити ціну товару для свого населення. Коли ми беремо конкретно Польщу, то маємо розуміти, що польський аграрний виробник ще й існує в умовах достатньої підтримки від держави. Тобто ціна на продукти, які виробляють польські фермери, вона об’єктивно враховує і ту дотацію, що дають їм з бюджету Євросоюзу.

Євросоюз так сильно захищає свій внутрішній аграрний ринок від будь-якої продукції з третіх країн. Попри те, що у нас договір з Євросоюзом про вільну торгівлю, там дуже жорсткі квоти на постачання української продукції. У кожній країні ціна формується з податків, з тих факторів, які є, тому дійсно наші сусіди мають нижчу ціну на деякий товар. Українська сім’я витрачає на харчові продукти 50% свого бюджету, а європейська – 12-18%.

Чи зміниться ціна на молочні продукти та ковбасу

За минулий рік ми з’їли менше м’яса, ніж у 2019 році. Це пряма залежність від наших доходів, адже чим багатше населення, тим більше м’яса і фруктів воно з’їдає, а чим бідніше, то – більше хліба і картоплі. Вартість м’ясних продуктів за рік змінилися найменше серед інших харчових продуктів – на 7,5%. Так, перед святами виникне невеликий ажіотаж, але ціна на м’ясні продукти дуже високо не піднімуться, адже люди стали їсти менше м’яса.

На молочну продукцію також не очікується велике зростання цін. По-перше, худобу вже виганяють на відкриті пасовища. По-друге, збільшується молоко сировини. До того ж у нас є Польща, яка активно постачає на український ринок молочну продукцію. Не думаю, що буде суттєва зміна ціни.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено