Івано-Франківськ

В Україні впровадять реабілітацію для пацієнтів після COVID-19

Особливо йдеться про пацієнтів, які перенесли COVID-19 у важких та середньо-важких формах.

В Україні запровадять реабілітацію для людей, які перенесли COVID-19 – Міністерство охорони здоров’я розробило відповідний стандарт, але ще його не затвердило. 

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак під час брифінгу 12 квітня, передає УП, пише ПІК.

“В окремих випадках COVID-19 протікає безсимптомно, але часто розвивається пневмонія, дихальна недостатність, вражаються інші системи і органи.  Це захворювання поліорганне, оскільки є ураження і ускладнення зі сторони серцево-судинної, нервової, ендокринної системи, а також проявляються в значній кількості психоемоційні розлади.  Після лікування необхідне тривале спостереження для виявлення можливих ускладнень і реабілітація для відновлення функцій дихальної, серцево-судинної системи, збереження психічного здоров’я”, – розповіла Микичак. 

За словами Микичак, у міністерстві вже напрацювали відповідні рекомендації з урахуванням світового досвіду. 

Зокрема, у співпраці з Державним експертним центром МОЗ розробило стандарт медичної допомоги “Реабілітація пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19 та реконвалесцентів”. 

“Цей стандарт надіслано для опрацювання, обговорення в регіональні департаменти охорони здоров’я і буде найближчим часом погоджений в структурних підрозділах і відповідних відомствах“, – додала заступниця МОЗ. 

Також міністерство сформувало пропозиції до Національної служби здоров’я щодо запровадження нового пакету медичних послуг з реабілітації пацієнтів після COVID-19. 

Це означає, що реабілітаційна допомога фінансуватиметься державою. 

У МОЗ також мають визначити і затвердити мережу санаторно-курортних закладів та закладів охорони здоров’я, які зможуть надати відповідну спеціалізовану допомогу.

“МОЗ доручило керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я забезпечити осіб, які перенесли середню і важку форму COVID-19, послугами з реабілітації. А також визначити і затвердити мережу закладів охорони здоров’я, зокрема, санаторно-курортних закладів місцевого підпорядкування для забезпечення доступу усім пацієнтам до спеціалізованої допомоги, а також скеровувати до санаторіїв МОЗ, які наказом від 6 квітня отримали доручення приймати профільних пацієнтів”,розповіла Микичак. 

Пацієнти зможуть отримувати реабілітаційну допомогу після COVID-19 за скеруванням сімейного лікаря. 

Коли відповідні послуги стануть доступними, наразі невідомо. 

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено