Івано-Франківськ

Оцінка експерта: коли та як розпочинати говорити з малечею про гроші

У супермаркеті перевіряйте чеки разом із дітьми, разом рахуйте суму, яку потрібно віддати касиру.

cbd87dcb ea30 404f a089 5d64d7a1560c 960x620 2 scaled

Про гроші розпочинати говорити з малечею та навчати фінансової грамотності варто якнайраніше, вважають експерти Національного банку України. Пропонуємо читачам ПІК навчитися цьому.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 2 scaled

 

Використовуйте усі можливі нагоди, щоб заговорити з дитиною про гроші та управління фінансами. Ідете в супермаркет? Спробуйте разом скласти список продуктів та порахувати приблизну суму, яку доведеться витратити на заплановані покупки. Хочете приготувати піцу? Залучіть дитину на усіх етапах: від покупки продуктів до приготування смаколика. Перевіряйте чеки разом із дітьми, разом рахуйте суму, яку потрібно віддати касиру, та решту.

Кишенькові гроші

Найлегше пояснити малечі базові правила поведінки з грошима на прикладі особистих кишенькових грошей. Запропонуйте дитині разом скласти бюджет на місяць, а також поставити власну фінансову ціль. Наприклад, порахуйте скільки та як довго дитині потрібно заощаджувати, щоб зібрати кошти на нову іграшку. Так дитина зможе навчитися співвідносити свої «доходи» із бажаннями. Звісно, заощадження – це не лише про складання монет та банкнот у скарбничку, а й пояснення про знижки, програми лояльності та інші способи економії.

Власний бізнес-план

Важливо донести дитині ідею, що для того, щоб отримати бажане, потрібно не лише заощаджувати, а й думати про власний заробіток. Наприклад, запропонуйте дитині скласти бізнес-план для продажу власної хенд-мейд продукції (наприклад, прикрас з бісеру). Проаналізуйте пропозиції на «ринку» та ціноутворення, поясніть, що окрім продажу готової продукції, не менш важливо планувати та контролювати витрати на закупку матеріалів для її виготовлення (самого бісеру, нитки тощо), а також врахувати час роботи над виробом

Планування бюджету

Заведіть окремий блокнот або порадьте дитині мобільний застосунок для планування власного бюджету. Для блокнота можна купити красиві стікери та кольорові ручки чи заохотити дитину малювати власні ілюстрації.

Напишіть або надрукуйте кілька фінансових термінів та спробуйте разом з дитиною відгадати та пояснити їх. Серед слів, які можна вгадувати – «банк», «дохід», «зарплата», «кредит», «заощадження» тощо. Розповідаючи про терміни, придумуйте життєві ситуації та наводьте приклади, це допоможе дитині краще запам’ятати вивчене.

Настільні ігри

Проведіть сімейний вечір за настільними іграми. Серед найпопулярніших ігор на фінансову тематику – «Моnopoly» та «Cash Flow». Перша з них вчить, як поводитися із стартовим капіталом та нарощувати статки, друга – як змусити гроші працювати на себе.

Читайте також:

Оцінка експерта: коронавірус вражає психіку – у яких ковід-хворих насамперед

У Галицькій громаді вітають “Ярославну” з творчою перемогою (ФОТО)

Дивовижно красиві гроші: вводить у обіг Нацбанк України (ФОТО)

Стало відомо, які п’ять проблем люди вважають найгострішими в Україні (ІНФОГРАФІКА)

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено