Івано-Франківськ

На Рогатинщині роблять сир за швейцарсько-голландською технологією

Готувати продукт вчив волонтер-сировар зі Швейцарії.

FB IMG 1617901558790

На Рогатинщині, у селі Чесники, 2012 року  створили кооператив “Еком”, який об’єднав 43 власників корів. Він займається збором та переробкою молока у своєму селі та Лучинцях, пише ПІК.

“Чесниківський сир” не тільки смачний і вже відомий бренд, а й можливість для місцевих мешканців отримати дохід від збуту молока.

“Ідея належить тодішньому сільському голові. Мета кооперативу – дати людям можливість здавати молоко і мати від цього дохід”, – зауважив голова кооперативу Олег Журавінський.

Також у селі є 3 сімейні ферми. Коли сезон, худоба пасеться на полі, яке обгороджене “електричним пастухом”. Молоко отримують з допомогою пересувного доїльного апарату, тому корів не треба щоразу гнати у стайню. Обладнання придбали за проєктні кошти, а також облаштували приміщення, де пастеризують молоко.

У людей купують молоко за 10 гривень за літру, а потім пастеризують, продають сметану, вершки та знежирений сир.

У 2014 році, коли сировини стало більше, ніж був попит у магазинах та соціальних закладах Рогатинщини, вирішили відкрити сироварню. Господарюють на ній Олег Журавінський з дружиною. Виготовлють напів твердий сижучий сир з витримкою один, два та чотири тижні. Також додають насіння чорного кмину.  Готувати продукт вчив волонтер-сировар з Швейцарії. Процес відбувається з допомогою голландського обладнання.

Якщо на початку збирали 80 літрів молока, то зараз 300 літрів. Для сиру використовують 150 літрів молока, одна партія готового  продукту має 10-15 кілограмів. Ціна за кілограм від 180 гривень.

Покупцями є місцеві мешканці й не тільки. Сир можна придбати у магазинах у Львові, Івано-Франківську та Рогатині.

“До карантину ми часто були на ярмарках. В основному люди дізнавалися про “Чесниківський сир” там. На жаль, за минулий рік не було жодного такого заходу”, – поділився Олег Журавінський.

Та сировари не стоять на місці. Нещодавно добудували новий цех, удосконалюють виробництво та розвивають особистий бренд “Чесниківський сир”.

До слова, туристам на сироварні раді. Тут можна не тільки продегустувати молочну продукцію, рослинні “Опільські олії”  місцевих виробників, а й долучитися до екскурсії Чесниками.

Марія Гурецька.

Фото з фейсбук-сторінки Чесниківського сиру.

Читайте також:

В Івано-Франківську відкрили McDonald’s (ФОТО)

Оцінка експерта: коли та як розпочинати говорити з малечею про гроші

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено