Івано-Франківськ

Питання на мільйон гривень: «Лівий Берег» в Бурштинській ТГ може повністю залишитися без світла

ДТЕК Бурштинська ТЕС припиняє постачання туди електроенергії

“Лівий берег” – так ветерани-енергетики називають місце, де обробляють свої сади та городи.  ДТЕК Бурштинська ТЕС постачала електроенергію на дачні ділянки, що належать садовому товариству “Енергетик”  понад 40 років.  Воно й зрозуміло чому: адже  ці ділянки видавали кращим працівникам станції, як дарунок за вклад в енергетичну галузь.

Сьогодні ситуація обернулася не на користь ексенергетикам та їхнім сім’я. Керівництво ДТЕК Бурштинської ТЕС уже попередило дачників та садівників: електропостачання надалі неможливе.  Ні для ДТЕК, ні для Обленерго забезпечувати садове товариство просто невигідно. Чому так сталося та що робитиме громада – читайте далі.

Конфліктні збори

Близько двохсот учасників садового товариства «Енергетик» днями зібралися на збори, аби обговорити складну ситуацію, яка виникла у співпраці з ДТЕК Бурштинська ТЕС.

З моменту заснування садового Товариства, яке об’єднує близько 1000 дачних ділянок, електростанція безперервно надавала туди електроенергію.  І все б могло продовжуватися в такому форматі, якби не кілька важливих моментів.photo 2021 04 21 13 21 24 2 scaled

По-перше, у садового товариства були внутрішні проблеми з фіксацією споживання електроенергії. На кожній другій дачі люди робили “по-господарськи” — встановлювали  позаоблікове підключення. Адміністрація станції уявляла обсяг необлікованої електроенергії й для того, щоб контролювати споживання електроенергії,  запропонувала навести лад, встановивши лічильники на фасади будинків.  Усі витрати лягли на власників дач.

По-друге, як виявилося, ще на етапі встановлення лічильників адміністрація ДТЕК Бурштинська ТЕС попередила «дачників» про те, що пряме постачання електроенергії надалі неможливе. Бо станція, відповідно до закону, може продавати електроенергію лише Енергоринку.  Проте на зборах виявилося, що голова садового товариства Ярослав Сернецький не передав городникам  цієї важливої інформації.  Та й днями на зборах його не було.

Розв’язання цієї проблеми перебрали на себе заступник голови Анатолій Чернецький та в.о. голови Володимир Бартків.

photo 2021 04 21 13 21 24 4 scaled

«Ми думали, якщо зробимо реконструкцію наявної мережі, встановимо лічильники, то станція буде задоволена тим, що в не буде крадіжок електроенергії», – пояснює Володимирів Бартків, в.о. голови садового товариства.

Проте станція все ще «незадоволена». І уже два тижні відбуваються «віялові» відключення електроенергії, через що люди на дачах не мають світла.

Ще викликає радикальні настрої стосовно ДТЕК. Люди вважають, що їм, як колишнім працівникам ТЕС, мають надавати блага за вклад в енергетику та й за екологічну шкоду, що завдає їх здоров’ю енергетичний гігант.

photo 2021 04 21 13 21 23 scaled

 «Як можна так просто вимкнути «рубильник»? Є багато людей, які зовсім не будуть приїжджати, якщо їм відключити світло.  40 років електроенергією користувалися в основному ті люди, які приїжджали на електростанцію. Був директор, який це зробив для людей. Але тепер прийшов новий директор, нова влада … І чи зважають вони на те, що станція знищує своїм димом наші садові ділянки? Виноград в мене постійно хворіє… Дерева і кущі здихають. Хіба не можемо знайти якийсь компроміс, щоб оплатили за те, що ми травимося викидами? Тут багато пенсіонерів. Де ж їм взяти грошей, щоб побудувати нову лінію? З будь-якого «тупика» має бути вихід», – сказала пані Ольга Мартинчук під  оплески від громади.

Невигідний бізнес

На зборах були присутні і представники від ДТЕК Бурштинська ТЕС – керівник департаменту сервісів Володимир Пенянський та керівник департаменту безпеки Микола Казимириць.

Вони відкинули питання екології як таке, що потребує багато уваги, та не стосується теми зустрічі й перейшли до більш предметної розмови за темою зборів.

«ДТЕК Бурштинська ТЕС не має ліцензії на  реалізацію електричної енергії, тому будь-які відносини з вами, як садовим товариством, чи з будь-яким іншим суб’єктом господарювання на реалізацію електричної енергії є неможливі. Все. Крапка. Що було 40 років, то вже в минулому. Ми продаємо електроенергію лише Енергоринку», – заявив позицію ДТЕК Володимир Пенянський.

photo 2021 04 21 13 21 24 5 scaled

А ще пан Володимир озвучив втрати, які несе станція, забезпечуючи дачі електроенергією.

«В місяць дачні масиви споживають близько 50 тис. кВт. Якщо перевести в грошовий еквівалент, то це близько 80 тис. грн. Всю зиму ми давали електроенергію собі в збиток. Тепер, коли закінчився

Доповнив колегу Микола Казимирець:

«Станція може забезпечувати виключно власні потреби. Але продавати не може. Це незаконно.  Це бізнес. А будь-який бізнесмен рахує гроші.  Ми прийшли, щоб вам це пояснити. Будівництво нової лінії – це питання виключно вашого товариства».

Єдина можливість для садового товариства бути  зі світлом – побудувати нову електролінію з допомогою Обленерго. Проте, Обленерго теж не збирається працювати собі в збиток. За попередніми прорахунками, будівництво кілометра лінії ЛЕП окупиться лише через 10-15 років. Та й підключають до електромережі лише ті садові товариства, які знаходяться в межах населених пунктів.

А для СТ «Енергетик» приблизна вартість такого будівництва становитиме 1 млн гривень.

Де людям взяти ці гроші?

Та й як бути з трансформаторами та лінією в 10 кВТ, якими користуються садівники, але які належать ДТЕК Бурштинська ТЕС.  Невже їх теж прийдеться купляти?

 Відкриті питання

Проте, як виявилось, компромісні рішення знайти, все ж таки, можливо. Запропонували їх самі керівники ДТЕК Бурштинська ТЕС.  Вони порекомендували людям написати лист-звернення на керівництва ДТЕК, щоб це питання розглянули на Наглядовій раді.

«Рішення самостійно не приймаю, будемо говорити з директором щодо обладнання. Але для того, щоб ми продовжили цей процес, від вас мають бути певні кроки у вирішенні цього питання. Ми готові працювати з вами, щоб ви жодного дня не були без електроенергії. Якщо ви вирішите будувати нову лінію електропередач, маєте чітку в цьому позицію, то ми будемо старатися йти вам на зустріч», – сказав Володимир Пенянський.

Така позиція трохи заспокоїла людей, хоча питання так і залишається відкритим: а де взяти мільйон гривень?

«Хоча ми знаходимося на території Бурштинської ТГ та тісно пов’язані з ДТЕК Бурштинська ТЕС, ми не говоримо про те, що міська влада чи ДТЕК мають покрити повністю витрати на будівницто лінії. І ми не просимо компенсувати нам споживання кіловат, але саму вартість спорудження лінії пенсіонери не зможуть покрити. Ми хочемо підтримки. Чи з екологічних коштів, чи з інших фінансових надходжень в бюджет міської ради… Ми будемо про це просити. Для певних структур це мізерні кошти, а для пенсіонерів – це непосильні витрати», – сказав в.о. голови садового товариства Володимир Бартків.

photo 2021 04 21 13 21 24 scaled

Отже, в цьому випадку наступний крок залишається за адміністрацією садового товариства. А поки садівники збирають робочу групу та планують конструктивний діалог з ДТЕК Бурштинска ТЕС та міською радою, члени товариства обговорюють й інші питання.

Наприклад, чому та куди  платили дачники за використане світло, якщо станція надавала електроенергію безкоштовано? Та чи хтось бачив які-небудь квитанції за оплату?

Та і як ДТЕК Бурштинска ТЕС буде забезпечувати електроенергією власну відпочинкову базу «13 блок», яка теж знаходиться на «Лівому березі»?

Читайте далі в ПІК – як буде розвиватися ця проблемна тема.

Читайте також:

Екоінспекторів вкотре не пустили на Бурштинську ТЕС – об’єкт недоступний для контролю п’ятий рік

Бурштинська ТЕС підстрахувала свою роботу імпортним вугіллям

Бурштинська ТЕС: обладнання станції інспектуватимуть безпілотники (ФОТО)

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено