Івано-Франківськ

На Прикарпатті масово продають вербові гілки: у якому вигляді і почому

За приблизними підрахунками, за 5 днів на цьому "бізнесі" можна заробити кілька тисяч гривень.

156476796 3864501903658887 1330227723071812640 n

Вербові гілки через кілька днів прикарпатці освятять  у православних та греко-католицьких храмах. Це буде у Вербну неділю. Вона цьогоріч випадає на 25 квітня. До речі, продаючи вербові гілки, можна непогано заробити. Як, хто і за скільки  продає вербові гілки, дізнавалася журналістка ПІК.

Традиційно в Україні вербу для посвячення шукали і ламали  діти та підлітки. Приносили додому, в’язали в пучки, прикрашали їх та роздавали усій родині. Чимало людей і донині відправляють за гілками молодших з родини, або просять родичів чи знайомих принести їм вербу додому.

Немає опису.

Але багато хто, особливо жителі міст та містечок, вербу воліють купувати. Уже зараз на ринках, перед різними магазинами, на автобусних зупинках, на площах біля церков можна побачити продавців вербових гілок.

«5-7 прутиків верби, що лише зв’язані червоною стрічкою, коштують 10-15 гривень. Це якщо вони невеличкі, завдовжки 15 сантиметрів. А за 30-40-сантиметрові, що прикрашені паперовими квітами, стрічками вартують 35-40 гривень», — розповідає продавчиня Марія Грушецька.

Немає опису.

Жінка нарізує вербові гілки з дерев, що біля річки Бистриця, несе додому, складає в пучки.  За півгодини в’яже 50 штук  вербових «букетів». Вони нічим не прикрашені, лише знизу є кілька зелених гілочок барвінку. Такі пучки пані Грушецька продає за 10-15 гривень.

Щоб коштували дорожче, прикрашає, трудиться довго. За два тижні перед святом жінка купує в квітникарів різнокольоровий гофрований папір. За квадратний метр платить 20 гривень. Із цього паперу виходить більше 100 квіток, ще й на  стрічки залишається. На один пучок верби жінка прикріпляє 5-7 квіток та стільки ж різнокольорових стрічок. Унизу кладе сухоцвіти, мирт, барвінок. Вартість такої «композиції» — 30 -35 гривень.

За день Марія Грушецька продає 10-15 звичайних і 10 прикрашених пучків верби. Перед самою Вербною неділею, жінка  сподівається продати 50-70 пучків. За приблизними підрахунками, за 5 днів пані Марія  мала б заробити від 1500 до 4500 гривень.

І це лише одна Марія має такий план. Але ж таких багато. То постає питання – чи можна так масово ламати вербу?

9440022150185

Екологи стверджують, якщо акуратно зрізати 10-15 вербових прутиків з дерева, то шкоди не буде. Та якщо по-варварських обламати пів дерева, то, цього, звісно, робити не варто.

А ще  природоохоронці застерігають людей, і особливо торгівців, аби вони не  викидали й не спалювали ті вербові гілки, які не продали, бо це засмічення довкілля. Краще згодувати їх тваринам або й посадити. Бо вербові гілочки напрочуд легко приймаються та швидко ростуть.

Злата Леміш.

Читайте також: 

Івано-Франківськ: чи підуть мешканці прибирати місто до Великодня (ВІДЕО)

Карантин в Україні продовжили до 30 червня – Кабмін

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено