Івано-Франківськ

На Прикарпатті впроваджують особливе спостереження за малюками: для покращення їх здоров’я

У межах роботи катамнестичного кабінету медики та науковці передбачили, зокрема, підвищення освітнього рівня родин щодо питань розвитку дитини.

38840fc vitaminy dytyna 740x416 1

На Прикарпатті, у КНП “Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня”, вчора відкрився кабінет катамнестичного спостереження. Це спільний проєкт лікувального закладу та Івано-Франківського національного медичного університету.

Варто додати, що ініціатором створення кабінету ще у 2012 році виступила Оксана КУЗЕНКО – сьогодні лікар вищої кваліфікаційної категорії за фахом «Педіатрія» та «Неонатологія», асистентка кафедри педіатрії Івано-Франківського національного медичного університету, консультантка відділень неонатального блоку обласної дитячої клінічної лікарні.

Тепер саме вона очолила новостворений кабінет. ПІК попросила Оксану Володимирівну розповісти, здебільшого для батьків, про суть та спрямованість катамнестичного спостереження та його можливості.

176379007 449852492772047 2165930287961679545 n 1 scaled

– За те, що кабінет нарешті став реальністю, хочу подякувати новим керівникам Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні – генеральному директору Тарасу Мельнику та заступнику медичного директора по неонатальній роботі Наталії Митник. Вони щиро підтримали цю ідею і професійно сприяли її впровадженню.

Робота катамнестичного кабінету передбачає систему заходів, направлених на спостереження, абілітацію  та реабілітацію новонароджених, які перенесли тяжке захворювання або критичний стан відразу після народження. Мета цих заходів – упередити або максимально зменшити негативні наслідки перенесеної недуги та покращити якість життя дитини.

Варто додати, що вперше система катамнестичного спостереження в Україні була започаткована в рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість материнства та дитинства», який стартував в 2011 році.

В першу чергу, система впроваджується для передчасно народжених немовлят, які потребують спеціалізованого спостереження в зв’язку із наявністю у них одного або декількох специфічних патологічних станів, індивідуальних темпів росту та розвитку, відсутністю єдиних загальноприйнятих критеріїв оцінки.

– Про які проблеми зі здоров’ям дитини йдеться? Батькам це важливо знати.

– Це ураження центральної нервової системи: гідроцефалія, перивентикулярна лейкомаляція, функціональні та органічні моторні порушення, недостатня вага, затримка психічного розвитку, бронхолегенева дисплазія, ретинопатія, остеопенія і рахіт, анемія, порушення мікробіоценозу систем організму, часті інфекційні захворювання вимагають мультидисциплінарного підходу у веденні таких дітей. Зазвичай на первинній ланці виникають проблеми із лікувально-діагностичними алгоритмами.

Ці пацієнти отримують велику кількість взаємовиключаючих та суперечливих рекомендацій від різних фахівців , що породжує поліпрагмазію та не передбачає впливу на причинні фактори. Як  правило є необхідність надання комплексного втручання на перехресті медицини –реабілітації – педагогіки – соціальних служб.

177570492 3002304106716310 4057711866567465171 n scaled

177688735 284509896493559 7860300246025807872 n scaled

– Відкриття кабінету – добра справа. Тим більше, що він працюватиме на безоплатній основі. Але якість обслуговування пацієнтів залежатиме від фахівців. 

– Безумовно. В кабінеті катамнестичного спостереження працює  спеціаліст –координатор з широким колом знань, який забезпечує мультидисциплінарний підхід за участю висококваліфікованих фахівців з різних галузей педіатрії.

Оксано Володимирівно, усім відомо, що важливо вчасно помітити у дитини проблеми зі здоров’ям, а далі – задля  його покращення – мати міцний союз медиків та батьків. Чи передбачаєте певну “школу” саме для батьків, щоб вони знали, на що треба звертати увагу у розвитку  малечі. А також – як з нею повидитись, коли вже відомо, що проблема є?

– Тема дійсно актуальна. Тому у межах роботи катамнестичного кабінету будемо підвищувати освітній рівень родин щодо питань розвитку дитини, продуктивної взаємодії з нею, а також інформування щодо віддалених наслідків і можливостей їх ранньої корекції. Передбачили проведення занять з батьками по догляду за дитиною, харчуванню, розвитку, виявленню небезпечних для життя дитини симптомів. А також  – навчання масажу і гімнастики в домашніх умовах.
У нас вже є багато напрацювань: створили пам’ятку для матусь стосовно необхідності катамнестичного спостереження, локальні лікувально -діагностичні алгоритми, розроблена внутрішня логістика між відділеннями стаціонару, функціональною діагностикою, вузькопрофільними фахівцями.

– Оскільки кабінет в лікарні створювався у співпраці з науковцями, яких Ви представляєте, то мабуть, передбачили копмлексне коло завдань, яке будете виконувати.

– Звісно, що ми грунтовно оцінювали стратегію і тактику цього осередку. Якщо сказати коротко і чітко, то основними його завданнями є:

Створення єдиного обласного реєстру дітей, які народились хворими або передчасно, та забезпечення для них індивідуального спостереження від 0 до 3 років.

Якщо говорити безпосередньо про спостереження за нашими пацієнтами, то у нас на меті:

  • Моніторинг соматичного статусу дитини;
  • Комплексна  оцінка м’язово-постурального тонусу і темпів психомоторного розвитку;
  • Рання діагностика порушень розвитку та формування груп ризику щодо затримки розвитку;
  • Ведення хронічних захворювань, які виникли у перинатальному періоді.
  • Скринінг зору, слуху;
  • Огляд вузькопрофільними спеціалістами, проведення додаткових методів обстеження;
  • Розробка індивідуального графіку вакцинації дітей;
  • Підтримка грудного вигодовування;
  • Розробка та проведення комплексу індивідуальних профілактичних та лікувально-реабілітаційних заходів
  • Оцінювання об’єму абілітаційних та реабілітаційних можливостей, своєчасне скеровування дітей із затримкою розвитку в реабілітаційні центри та інтеграція катамнестичного спостереження з послугою раннього втручання.

– Оксано Володимирівно, а що – на Прикарпатті досі немає єдиного обласного реєстру дітей, які народились хворими або передчасно?

– Прикро, але немає. Ми готові до його створення. Але слово всебічної підтримки залишається за департаментом охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА. Наразі належної зацікавленості у цій справі не відчуваємо.

Є й багато інших невирішених питань. Та, незважаючи на великий пласт роботи, труднощі у впровадженні катамнестичного спостереження , можу сказати батькам, що нашій  мультидисциплінарній команді вистачить сили та наснаги рухатися із пацієнтами маленькми кроками до великих здобутків.

Розмову вела Марія Палюга.

Читайте також:

“Кожна дитина, що захворіла, заслуговує отримати все щонайкраще для одужання”, – Тарас Мельник, Прикарпаття (ФОТО)

Дитина захворіла на коронавірус: як це вчасно розпізнати, а ще краще – попередити?

Малювати світ та власні мрії – задум молодого художника Сергія Бутманаса: виставка полотен відкрилася у Надвірній (ФОТО)

Міхеіл Саакашвілі побував на Прикарпатті: стала відома тема візиту

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено