Івано-Франківськ

Вибори у 87-му окрузі: Верховний Суд відмовив Шевченку у скасуванні протоколу ЦВК

В задоволенні позову відмовлено, позивач має два дні на оскарження до Великої Палати Верховного суду.

131358 1 large scaled

Ввечері 28 квітня Верховний Суд оголосив рішення у справі за позовом Олександра Шевченка до Центральної виборчої комісії про скасування протоколу про результати виборів в 87-му окрузі та зобов’язання ЦВК продовжити встановлювати результати виборів та відправити ОВК 87 округу на уточнення протоколу

Про це повідомляє ПІК із посиланням на ОПОРУ.

Як вже повідомлялося, 22 квітня ЦВК встановила результати виборів на окрузі №87 та визнала кандидата від партії «Слуга народу» Василя Вірастюка обраним народним депутатом України. Згідно з протоколом Комісії він набрав 15 536 голосів виборців, а кандидат Олександр Шевченко – 15 114 голосів.

Кандидат Олександр Шевченко не погодився з таким рішенням та 25 квітня оскаржив до Верховного Суду дії та протокол ЦВК  (справа 9901/114/21). Свій позов мотивував тим, що на 6 дільницях зафіксовані факти “зникнення” бюлетенів з пакетів бюлетенів за нього, а при встановленні підсумків голосування в окрузі ОВК вказану кількість бюлетенів до результату Олександра Шевченка протиправно не зарахувала.

Кандидат вважає, що, враховуючи відомості первинних протоколів ДВК, кількість тих “зниклих” неврахованих бюлетенів забезпечила би йому перемогу в окрузі, таким чином нинішні результати голосування не відображають дійсного волевиявлення виборців в окрузі, порушують їхнє конституційне право на здійснення вільного вибору. Представники кандидата в суді наголосили на тому, що, незважаючи на численні судові розгляди по дільницях округу 87, жоден із судів не надав правову оцінку, як слід вчиняти виборчим комісіям у разі виявлення нестачі бюлетенів при повторному підрахунку. Оскільки ЦВК при встановленні результатів не вирішила вказаного питання, тому на Верховний Суд покладається вирішення даного спору.

Представник ЦВК в судовому засіданні проти позову заперечив та вказав, що ЦВК при встановленні результатів  діяла у чіткій відповідності до норм чинного законодавства, врахувала всі судові рішення, що приймалися щодо дільниць 87 округу.  Наголосив на тому, що у ЦВК були відсутні підстави для повторного направлення ОВК округу 87 для складання протоколу про підсумки голосування з поміткою “Уточнений”, тому в позові слід відмовити.

Верховний Суд, заслухавши доводи сторін та проаналізувавши всі докази у справі, підтримав позицію ЦВК та повністю відмовив позивачу-кандидату у задоволенні його позовних вимог. Зважаючи на те, що вказану справу Верховний Суд заслухав  як суд першої інстанції, то кандидат має право звернутися до Великої Палати Верховного Суду з апеляційною скаргою на вказане рішення. ОПОРА продовжуватиме слідкувати за розглядом даної справи в суді.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено