Івано-Франківськ

“Ціни на газ, кордони та субсидії”: що зміниться для українців з 1 травня

Зміни торкнуться соціальної сфери, карантинних обмежень, проведення ЗНО і відкриття кордонів для туристів.

З 1 травня на українців чекає низка змін та нововведень: так, знову зросте ціна на газ, а всіх побутових споживачів переведуть на фіксований річний тариф. Також одержувачам житлових субсидій доведеться переоформити заявку на отримання компенсацій. При цьому вимоги для їх призначення стануть більш жорсткими.

Зміни торкнуться також інших аспектів соціальної сфери, карантинних обмежень, проведення ЗНО і відкриття кордонів для туристів.

1465318136 7848 scaled

Ціни на газ

Газопостачальні компанії оприлюднили річні фіксовані ціни на газ для населення з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022.

Так, ціна газу для українців коливатиметься в межах від 7,88 грн до 13,5 гривень за кубометр (з ПДВ і без вартості доставки).

Так, «Івано-Франківськгаз Збут» з 1 травня запускає нові тарифи на газ для населення. Клієнти ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» отримають можливість вибрати тариф, за яким сплачуватимуть за газ з 1 травня 2021 року – «Твій газ Річний» або «Твій газ Рівномірний платіж», «Твій газ Місячний» та «Твій газ На зиму».

Щодо ціни, то «Івано-Франківськгаз Збут» підняв ціну на 1 гривню – тепер клієнти будуть отримувати газ за ціною 7,99 грн за кубометр.

svitlo

Тариф на електроенергію з 1 травня

Цього тижня Кабінет міністрів України продовжив дію тарифів на електроенергію 1,68 грн за кВт-год ще на два місяці – до 30 червня.

«Ми продовжуємо механізм дії покладених соціальних обов’язків (ПСО) до 30 червня. Ціна для людей на електроенергію залишається без змін – 1 грн 68 коп за кВт⋅год», – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Як відомо, зараз для населення діє єдиний фіксований тариф – 1,68 грн/кВт-год. Він був запроваджений урядом з 1 січня 2021 року у зв‘язку із тим, що регулятор (НКРЕКП) підвищив тарифи на розподіл та передачу електроенергії.

Право на субсидії дали українцям, члени сімей яких офіційно працюють за кордоном

Нові правила призначення субсидій

З 1 травня усі українці, які отримують субсидію, будуть отримувати її живими грошима, також вводяться деякі нові правила щодо тих, кому субсидії призначатись не будуть.

«Починаючи з травня, отримувачі субсидій повинні будуть подати нову заявку на її отримання. Заявки можна буде подавати протягом наступних 5 місяців. Зробити це можна в тому числі онлайн або поштою. Які основні зміни? Наразі 92% українців, які отримують субсидії, отримують її у грошовій готівковій формі. З травня всі 100% будуть отримувати субсидію живими грошима», – розповів прем’єр Шмигаль.

За його словами, вводяться деякі нові правила щодо тих, кому субсидії призначатись не будуть.

Якщо ви маєте на депозитному рахунку в банку понад 100 тис. грн, купуєте нову автівку або валюту одноразово на суму понад 50 тис. грн – вам субсидію не призначать.

Він додав, що для більшості отримувачів субсидій нічого не зміниться.

Раніше Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою посилив вимоги при наданні житлових субсидій. Субсидій позбавлятимуть у разі покупки на суму 50 тисяч гривень.

ЗНО

У травні стартує ЗНО

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання в Україні пройде з 21 травня по 10 червня. Випускникам необхідно здати п’ять предметів з 12 представлених, при цьому обов’язковим є тестування з української мови або з української мови та літератури. У травні відбудеться ЗНО з наступних дисциплін:

Хімія – 21 травня;
іспанська, німецька, французька мови – 24 травня;
англійська мова – 25 травня;
математика – 28 травня.

Тестування з інших предметів пройде вже в червні: українська мова/українська мова та література (1 червня), історія України (4 червня), географія (5 червня), фізика (7 червня), біологія (10 червня). Результати основної сесії ЗНО стануть відомі до 30 червня 2021.

Кордони Європи

Відкриття кордонів і вимоги для туристів

Українські туристи зможуть відправитися до Болгарії вже з 1 травня. Країна знімає обмеження на в’їзд туристів при наявності довідки про вакцинацію, або ПЛР-тесту, або документа про наявність антитіл до коронавірусу.

У Туреччині з 29 квітня до 17 травня діє тотальний локдаун, проте його заборони не поширюються на туристів. Українцям дозволено в’їзд до країни зі страховкою, негативним тестом ПЛР і заповненою електронною анкетою.

При цьому вже з 15 травня можуть спростити відвідування Туреччини для іноземців з 10 країн, в тому числі для громадян України, скасувавши вимогу про пред’явлення результату тесту на коронавірус.

Українці зможуть змінити прописку онлайн

Українці зможуть змінити місце реєстрації за допомогою порталу «Дія» вже від 17 травня. Кожен третій українець проживає не за місцем своєї реєстрації. Крім того, мільйон українців взагалі ніде не прописані. Зареєструватися онлайн можна у власному або в орендованому помешканні.

Також молодь, яка змінює реєстрацію, вже не повинна йти до військкоматів. Вони будуть автоматично отримувати інформацію про зміну місця реєстрації громадянина. 

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено