Івано-Франківськ

Як гуцули святкували Великдень у найвіддаленішому куточку України (ВІДЕО)

Журналісти поїхали у найвіддаленіші селі Прикарпаття - Гриняву, а за нею Пробійнівку. 

424b14a6ec00a42409aba441de0d0c81 scaled

У маленькій церкві, яка трохи більша за капличку, лише священник. Він одягається у білі ризи, святковий фелон.  За хвилину приходять і перші парафіяни.

Паламар Віталік теж одягає святковий стихар. Миготливі вогники у темряві – це парафіяни з ліхтариками, які йдуть з далеких присілків по багнюці до божого храму, повідомляє ПІК із посиланням на ТСН.

Це один з наймолодших приходів Української православної церкви. Після отримання томосу селяни вирішили попрощатися з російською церквою.

З далеких перебираємося в самісіньке серце гуцульського краю, знамениту Криворівню. Кого тут тільки не було. Франко років з 15 відпочивав тут, привозив сюди своїх друзів. Коцюбинський саме тут пише повість “Тіні забутих предків”. Усі вони захоплювалися традиціями та звичаями гуцульського краю.

Церква у Криворівні давня, цього року їй 360 років. Побудована без жодного цвяху. У Криворівні досі дотримуються старої як світ традиції – для чоловіків та жінок окремі входи. На кладовищі, теж за старим звичаєм, цілу ніч, горять свічечки.

Хоч і не всі, але гуцули все ще йдуть до церкви у національному одязі. І навіть кошики з пасочками кожна родина кладе на своє місце.

Нагадаємо, Президент Зеленський навідався до Верховини.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено