Івано-Франківськ

ЦВК не знає як встановити перемогу Василя Вірастюка в окрузі № 87 на Прикарпатті

На сьогодні виникла екстраординарна ситуація, за якої однозначного юридичного виходу немає, зазначає ЦВК.

Pozitsiya TsVK WEB scaled

ЦВК оприлюднила офіційну заяву “Щодо встановлення результатів проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87”, повідомляє ПІК.

“На сьогодні виникла екстраординарна ситуація, за якої однозначного юридичного виходу немає, тому Центральна виборча комісія здійснює пошук найоптимальніших дій та рішень, які можуть бути нею вжиті з метою встановлення достовірних результатів виборів у межах її повноважень, визначених Законом України “Про Центральну виборчу комісію” та Законом України “Про вибори народних депутатів України”, з урахуванням судових рішень та пункту 20 частини першої статті 92 Конституції”, – йдеться у заяві ЦВК.

Далі йдеться про причини такої ситуації.

Зза наслідками розгляду справи № 9901/114/21 постановою Великої Палати Верховного Суду від 1 травня 2021 року визнано протиправними дії Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87 на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року, а також визнано протиправним і скасовано протокол Центральної виборчої комісії від 22 квітня 2021 року про результати виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 87.

Велика Палата Верховного Суду звернула увагу на те, що відсутність (втрата) 504 виборчих бюлетенів за одного кандидата в народні депутати України за наявності встановленої виборчими комісіями кількості поданих голосів за кожного кандидата в народні депутати впливає на встановлення результатів виборів в одномандатному виборчому окрузі № 87. З огляду на виявлену різницю між кількістю голосів, поданих за двох кандидатів у народні депутати України, а також на кількість бюлетенів, щодо якої встановлено невідповідність, можливість установлення того, хто з кандидатів набрав найбільшу кількість голосів, викликає обґрунтований сумнів.

Детальніше читайте тут.

Як писала раніше ПІК у рубриці Оцінка експерта: “Зеленський – Коломойський”. У цій площині лежить розв’язка ситуації в окрузі №87″. Свою експертну думку висловив на Громадському Олексій Кошель, голова Комітету виборців України. 

“Для мене дивно чути про перемогу Василя Вірастюка, це просто емоційні заяви, які не підтверджені даними з виборчих дільниць. Події на 87 окрузі повинні стати уроком для того, щоб внести зміни до виборчого законодавства. Члени комісії вже кілька діб не можуть здати документацію – стоять, ночують, влаштовують коридори ганьби для ОВК та ін. Більшість з них не отримує ніяких коштів від держави за складну роботу”, – зазначав експерт майже одразу після виборів, які відбулися 28 березня.

Читайте також: 

Скандальні вибори у окрузі №87: як минула ніч на ОВК (ФОТО, ВІДЕО)

ЦВК не зареєструвала Вірастюка нардепом

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено