Івано-Франківськ

“Вам треба розлучитися”: у Франківську юні актори покажуть унікальні вистави, що засновані на реальних історіях (ФОТО)

У червні в Івано-Франківську покажуть вистави на гострі соціальні теми. А у серпні вийде фільм "Янгол у пітьмі".

6e065890 5dcf 4d84 9ff1 6f702716d445 scaled

Сьогодні, 7 червня, на території Палацу Потоцьких відбулася презентація трилогії театральних вистав: казки-мюзиклу  “Планета радості”, драми-розтину “Вороги” та family-show “Вам треба розлучитися”, повідомляє ПІК.

Вистави створені в рамках проєкту Драма-Діти-Терапія театральної студії “Живбувпес” та Центру психологічної допомоги дітям “Серденько”. Прем’єрні покази відбудуться 20, 25 та 27 червня.

“5 місяців тому ми зібрали пресконференцію і розпочали роботу над проєктом. Ми зустрічались з учасниками, вихованцями центру «Серденько». Спочатку у нас відбулось знайомство, Дорога була і важкою, і легкою, і сумною, і веселою. Ми налагоджували контакти. Діти спершу нам не довіряли, але потім ми стали однією дружньою сім’єю.  Частина дітей знялися у фільмі, інші зіграють у казочці були й такі, що відмовилися, адже у нас все за власним бажанням”, – розповів режисер Ігор Захарчук.

IMG 20210607 145652 scaled

Сюжети вистав та фільму засновані на реальних подіях та історіях, це теми про розлучення батьків, конфлікти, важке дитинство та суспільне сприйняття тощо. 

“Трилогія зцілення – це пігулка для суспільства. Щоб суспільство могло подивитися на себе збоку і переоцінити себе. Адже щоденне ставлення людей одне до одного – це є війна. Ми свідомо торкались складних соціальних тем, опираючись на реальні історії з життя людей, бо не можна проливати світло на проблему, приховуючи правду”, – розповідає співрежисерка та сценаристка Таїся Люта.

Також Таїсія Люта зауважила, що вибрали такий формат реалізації проекту неспроста.

“Гра для дитини є інстинктивною. Ми можемо зустріти дитину, яка не малює, не танцює, але всі діти граються.  У нас були різноманітні вправи. Але дітям найбільше сподобались вправи на контакт: коли вони сидять один навпроти одного і передають емоцію. Тут простежується наскільки їм потрібне емоційне спілкування”.

a3ac9792 c00f 4c4a bbb4 ef1f9c9713f7 scaled

До реалізації проєкту долучився і художники Ярема Стецик та Юрій Боринець. Вони разом з дітьми розробляли та готували декорації до постановок, а також займалися художньою терапією.

“Я не був раніше в цьому центрі. Тільки знав про нього.  І я дуже щасливий, що я туди потрапив. Стикнувся в перше з такою глибиною. Це була така арт-терапія у класній атмосфері. Рекомендую проводити тренінги з англійської, математики, будь-які, це необхідно дітям і ви будете мати цей вогонь і в один і другий бік”, – розповів Ярема Стецик.

Унікальності проєкту додає музичний супровід, створений 13-річним талановитим композитором Данилом Савкою, який писав саундтреки до короткометражного фільму – «Янгол у пітьмі» – також одного з мистецьких продуктів ініціативи, який Івано-Франківськ побачить у серпні.

«Музика буде дуже динамічною, адже фільм вийшов живим та емоційним. Будуть звучати три основні теми, а також кожен герой буде мати свій лейтмотив», – розповів Данило Савка.

Ігор Захарчук також додав, що на цьому зупинятися не збираються, а також хотіли б, щоб у центрі з‘явились уроки акторської майстерності. Таке бажання є й у вихованців центру.

bccdfbc4 e828 408e a039 3438a5c106d4 scaled

У трилогію входять такі вистави:

  • 20 червня – казка-мюзикл для дітей «Планета радості» – це історія про руде дівчисько на прізвисько Іржа, яке не хочуть сприймати однокласники, бо вона «неформат». Але зустріч зі спорідненою душею, хлопцем на прізвисько Сонце, змінює її ставлення до себе і життя.
  • 25 червня – драма-розтин на основі реальних подій «Вороги» – це болісний «розтин» причин нещасливої долі жінки, яка приречена ходити «порочним колом», який пройшли кілька поколінь жінок у сім‘ї.
  • 27 червня – family-show «Вам треба розлучитися» – комедійна вистава, у якій за допомогою гумору та легкої іронії висвітлюють питання розлучень у сім‘ї та дитячого сприйняття усіх подій. Автори не засуджують розлучення, а хочуть показати, що не потрібно робити з дитини жертву та зрощувати у ній відчуття вини.

Усі охочі зможуть безкоштовно переглянути вистави в приміщенні Обласної філармонії. Для цього потрібно попередньо зареєструватися – тут. 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено