Івано-Франківськ

Львівські медики врятували хлопчика з Франківщини, в якого на 3 хвилини зупинилося серце

Троє медиків в операційній віддали свою кров малюку.

Львівські медики врятували хлопчика з псевдоаневризмою внутрішньої сонної артерії. Про це повідомляє Львівська обласна дитяча клінічна лікарня “Охматдит”, пише ПІК.

Львівські медики врятували хлопчика з Франківщини, в якого на 3 хвилини зупинилося серце

Хлопчик пережив зупинку серця, клінічну смерть і кілька реанімацій.

У 1 рік 7 місяців у хлопчика заболіло горло. Дитину лікував сімейний лікар у містечку на Івано-Франківщині. Через 3 тижні дитині стало різко зле і її скерували до Івано-Франківська з підозрою на паратонзилярний абсцес (скупчення гною у горлі).

“З розповідей батьків, в обласній лікарні спробували пунктувати абсцес, але почалася кровотеча, хлопчика заінтубували і перевели у реанімацію. Наступного дня спробували пунктувати знову, але нічого не отримали під час пункції. Батьки забили на сполох. Їм радили перевести дитину до Києва, але батьки обрали інший варіант – приїхати до нас”, – йдеться у повідомленні лікарні.

Абсцес розкрили, але гною майже не було, отримали багато несвіжих згустків крові. У дитини були всі ознаки сепсису і септичного шоку. Згустки з горла забрали і частинку м’яких тканин горла і передали на гістологію. Наприкінці операції відкрилася масивна кровотеча. Її відразу ж зупинили і дитина одужувала в реанімації.
Гістологія показала, що у горлі був згусток крові.
Немає опису світлини.
Згодом у малюка знову відкрилася кровотеча, кров з горла дитини лилася фонтаном.
“У хлопчика на 3 хвилини зупинилося серце, йому зробили непрямий масаж серця і пряме переливання крові – тут же, в операційній, троє лікарів дали малюкові свою кров. Ура, серце запустили!”, – додають медики.
До лікарів приєдналася команда судинних хірургів і кардіохірургів з ЛОКЛ. Зовнішню сонну артерію перев’язали, і кровотеча зупинилася. 4 години лікар тримав місце кровотечі, поки судинні хірурги перев‘язували судину. Але через тиждень знову історія повторюється – хлопчик виплюнув 2 згустки крові.
May be a black-and-white image
“Кровотечі ми не чекали, вирішили зробити малюку КТ-ангіографію судин. У день, на який призначили обстеження, у хлопчика знову масивна кровотеча і знову операційна, інтубація і реанімація… На КТ ми їхали у стані підвищеної бойової готовності”.
Радіологи побачили несправжню аневризму внутрішньої сонної артерії (так звана псевдоаневризма). Хлопчику зробили ендоваскулярну операцію – через маленький розріз у судині стегна аневризму виключили із загального кровоплину.
“У нашого хлопчика зараз все добре, артерія виконує свою функцію і горло теж у нормі. Він нарешті поїхав додому! Але ми з мамою залишаємось на зв’язку, вона продовжує інформувати про те, як почувається малюк. У світовій літературі не описано випадків псевдоаневризми внутрішньої сонної артерії у дитини такого віку, тому можна говорити, що ми зіткнулися з унікальним випадком”, – зазначив завідувач ЛОР-відділення Федір Юрочко.
Читайте також у ПІК:
Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено