Івано-Франківськ

Прикарпатцям на замітку: що повинен знати потенційний донор крові?

Сьогодні, 14 червня - Всесвітній день донора.

Сьогодні, з нагоди Всесвітнього дня донора журналістка ПІК завітала до КНП “Прикарпатський обласний центр служби крові” та поспілкувалася із лікарем-трансфузіологом, завідувачем відділу комплектування донорських кадрів Миколою Абрамиком. Яка ситуація з донорами на Прикарпатті й що повинен знати потенційний донор? – запитала журналістка у лікаря.

e6f79d12 6155 48a3 9667 9566b67fe20c scaled

Щороку КНП “Прикарпатський обласний центр служби крові” 8-9 тисяч донорів. В середньому вдень приходять 40 донорів. Сьогодні їх було 78.

“Минулого року, в час карантину, ми відчували брак крові. Приходили приблизно 20 людей.  Адже прикарпатці боялися зараження, хоча ми дотримувалися всіх санітарно-гігієнічних норм. Але люди все одно боялися. Не можливо було робити виїзди. Цьогоріч маємо нідію, що будуть виїзди в поліклініки, лікарні. У нас є активні донори плазми та крові, які протягом року 4-5 разів приходять до нас. З кожним роком кількість донорів збільшується. Це дуже позитвний момент, адже працювати з обстежиними, потенційними донорами досить зручно”, – розповідає лікар-трансфузіолог.

Як зазначив співрозмовник, існують донори крові, плазми та тромбоцитів.

Донорами крові та плазми можуть бути як чоловіки, так і жінки від 18 до 60 років. А от донорами тромбоцитів лише чоловіки віком від 25 до 45 років. Це найкращий вік, адже організм вже сформований та потенційно здоровий.

“У нашому регіоні найпоширеніша група крові це 2+ і найчастіше її замовляють лікарні. Наступною є кров 1 +. Таких донорів є багато, але і часто цю кров беруть лікувальні закладаи. Рідкісною є кров 3, 4 та всі групи крові резусу мінус, – каже Микола Миколайович.

Цікаві факти: хто здав 40 разів по 450 мілілітрів крові, або 60 разів по 600 мілілітрів плазми, той підлягає присвоєнню звання Почесний донор України.

IMG 20210614 144509 scaled

Хто може стати донором?

Донором має бути здорова людина від 18 до 60 років.

Вага донора має бути не меншою як 55 кілограмів. У КНП “Прикарпатський обласний центр служби крові” єдина доза здачі крові для всіх – це 450 мілілітрів, тому донор повинен обов’язково мати відповідну вагу.

Людина не має хворіти на інфекції захворювання, а також не має мати деяких в анамнезі, зокрема псоріаз, туберкульоз

Жінки можуть бути донорами 4 рази на рік, чоловіки 5 раз на рік.  Також жінкам протипоказано здавати кров під час критичних днів.

Людина повинна підготуватися до здачі крові, поснідати й хоча б за два дні до здачі крові не вживати жирного, жареного, молочного.

Підготовка до здачі донорської крові виглядає таким чином:

  • Напередодні, ввечері, необхідно повечеряти, при цьому не можна вживати жирну, молочну їжу та напої, які містять алкоголь.
  • У день дачі крові бажано відпочити, легко поснідати. Адже найкращий час для того, щоб здати кров – декілька годин після їжі.
  • За 2 години до та 2 години після дачі крові палити небезпечно і для Вас, і для того, кому попаде Ваша кров.

Процес здачі крові

Етапність здачі крові у КНП “Прикарпатський обласний центр служби крові” виглядає таким чином:

Потенційний донор реєструється, створюється картка, він здає загальний аналіз крові. По аналізу вже приблизно видно, який загальний стан організму, чи не має запального процесу, чи лейкоцити в нормі, чи гемоглобін у допустимих межах, адже він повинен бути 120 і вище, адже чим вищий гемоглобін, тим краща якість крові.

Далі звіряють всі показники крові. Опісля проводиться опитування з донором, збирається анамнез, чи людина раніше не хворіла, чи не має супутніх хвороб, чи не має інвалідності. Адже протипокази є по всіх групах: серцево-судинні, ортопедичні, ендокринні.

Кров кожного донора обстежують чи первинно чи повторно на: групу резус,  ВІЛ, сифіліс, гепатит B, С і зараз також роблять на антитіла до коронавірусу. Через два дні людина може прийти й дізнатися свої результати.

Від моменту реєстрації до завершення займе до 45 хвилин. Зауважимо, що тривалість здачі плазми триває набагато довше, адже сама процедура без обстеження займає від 10 до 45 і більше хвилин. Це без обстежень.

Кров можна здавати кожні два місяці, плазму та тромбоконцентрат кожні два тижні.

Чи корисно здавати кров? Думка фахівців

  • Кров корисно здавати, адже вона оновлюється, адже вона очищається. Наприклад, із плазмою виходять шлаки з організму.
  • Нормалізується тиск,  а також зникають набряки.
  • Невелика крововтрата посилює роботу кісного мозку, трапляється вкидання нових клітин у кровотоку, що приводить до оновлення крові, а також посилюється робота ендокринної та імунної систем.
  • Донорство загартовує серцево-судинну систему, тому, що під час здачі крові організм позбавляється від залишків крові, які створюють навантаження на серце.
  • Якщо вірити медичній статистиці, люди, які регулярно здають кров, на 7 років більше живуть, відчувають себе бадьорішими, молодшими та енергійнішими.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено