Івано-Франківськ

У МОЗ України пояснили, як отримати ліки пацієнтам з цукровим діабетом?

9 червня з Програми медичних гарантій до місцевих бюджетів спрямовано ще 433 млн грн для забезпечення пацієнтів інсулінами.

602e271b499e5668635084 scaled

У МОЗ України надали докладне пояснення, як отримати ліки пацієнтам з цукровим діабетом, повідомляє ПІК.

Насамперед пояснили, що цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза людини не виробляє достатню кількість інсуліну (діабет І типу), або ж організм людини не може ефективно використовувати вироблений інсулін (діабет II типу). В Україні на діабет II типу хворіють близько 1 млн людей. Близько 200 тисяч людей хворіють на діабет І типу і є інсулінозалежними.

Також інформують про алгоритм дій пацієнта з метою профілактики, діагностики та лікування цукрового діабету.

  • Щоб отримати препарати інсуліну пацієнту необхідно:

– звернутись до ендокринолога, у якого пацієнт перебуває на обліку. Лікар вносить відомості про пацієнта в Реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії та виписує рецепт.
– прийти з рецептом до аптеки та отримати інсулін безоплатно або з невеликою доплатою (залежно від категорії хворих на діабет, виду та форми випуску препарату інсуліну). Відпуск препаратів інсуліну здійснюється аптеками, перелік яких визначають структурні підрозділи з питань охорони здоров’я, відповідно до укладених договорів. Інформацію про такі аптеки можна отримати у закладах охорони здоров’я або в структурних підрозділах з питань охорони здоров’я.

У МОЗ зазначають, що з 1 липня 2021 для лікарів стане обов’язковим ведення медичних записів щодо плану лікування таких пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я. Лікарів навчать працювати з новими електронними інструментами.

“Для людей з діабетом II типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою “Доступні ліки” безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні до цієї програми включено 48 препаратів для лікування діабету II типу. Отримати їх можна за електронним рецептом вашого лікаря в аптеці, яка підключена до програми. На вхідних дверях такої аптеки розміщено наліпку “Доступні ліки”, – інформує МОЗ.

Забезпечення пацієнтів інсулінами відбувається за кошти Державного бюджету, які виділені МОЗ на цю програму і розподіляються до місцевих бюджетів. До 1 жовтня 2021 питання забезпечення пацієнтів інсулінами залишається в компетенції місцевої влади. 9 червня з Програми медичних гарантій до місцевих бюджетів було передано ще 433 млн грн для забезпечення пацієнтів інсулінами.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено