Івано-Франківськ

Оцінка експерта: що має зробити Україна, щоб отримати гроші від МВФ

Для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом і отримання чергового траншу допомоги, Україні потрібно виконати три головні умови.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 2 scaled

Україна бореться за підтримку від МВФ. У червні 2020 року МВФ затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України обсягом близько $ 5 млрд з негайним виділенням $ 2,1 млрд першого траншу, пише ПІК.

Розміри другого і третього траншу – по $ 700 млн, третього – $ 560 млн і заключного четвертого – $ 980 млн. Проте МВФ виконання програми все відкладає. Що треба зробити, щоб наміри справдились?

Експертну оцінку ситуації надав міністр фінансів Сергій Марченко.

preview w696zc1

За його словами, по-перше, необхідно відновити роботу Національного антикорупційного бюро.

Другою умовою є відновлення роботи Нацагентства з попередження корупції, а саме кримінальна відповідальність за недостовірні декларації та їх несвоєчасне подання, оскільки прийнятий днями Верховною Радою закон президент ветував.

Третє питання, яке необхідно закрити, стосується Вищої ради правосуддя.

  • А якщо ці умови не вдасться виконати найближчим часом, що буде з фінансовим станом України?

Сергій Марченко запевнив, що критичні потреби фінансування бюджету Міністерство фінансів закриває, зокрема шляхом запозичень на внутрішньому і зовнішньому ринках, що дозволяє перевиконувати доходи бюджету.

Нагадаємо, що недавно президент Володимир Зеленський в інтерв’ю західним ЗМІ сказав, що Україна обов’язково виконає всі вимоги МВФ і на початку осені або восени отримає черговий транш.

– Ми обов’язково зробимо те, що пообіцяли. Я думаю, що на початку осені або восени буде транш. Термінами займається уряд, – сказав глава держави.

У той же час Зеленський запевнив, що без траншу МВФ Україна впорається.

– Не бачу в цьому глобальної проблеми. Треба навчитися жити самостійно. І мені здається, що це правильно у всіх сенсах, – зазначав Зеленський.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено