Івано-Франківськ

Прикарпатцям радять, як вберегтися від спеки

Спекотне літо стало нормою для нашого клімату останніми роками.

На Херсонщину насувається екстремальна спека

Однак, нарікати на погоду не варто, необхідно адаптуватися. Адже спека – це значне навантаження на організм, вона виснажує морально і фізично. І нам потрібно створити для себе умови, які допоможуть пережити спекотні дні, не втративши працездатності і гарного настрою, пише ПІК.

Для того, щоб допомогти організму впоратися зі спекою, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись наступних загальновідомих порад:

Не слід проводити багато часу на відкритому сонці в денні години, коли воно особливо активно (з 12 до 17 годин), якщо довелося вийти вдень – намагайтеся перебувати в тіні.

Вдень закривайте вікна, завішуйте їх темними шторами, жалюзями (ролетами) особливо якщо вікна виходять на сонячну сторону. Відкривайте вікна на ніч (якщо це безпечно), коли температура повітря на вулиці нижче, ніж у приміщенні.

При виході на вулицю не забувайте надіти головний убір – панаму, а краще крислатий капелюх. Літній одяг має бути легким і тільки з натуральних тканин (бавовна, льон).

Пийте достатню кількість рідини (не менше 2-х літрів на день), додайте у воду 1-2 щіпки солі – це сприятиме затримці її в організмі. Для компенсації втрат рідини та мікроелементів рекомендується вживати: негазовану підсолену та мінеральну лужну воду, кисло-молочні напої, несолодкі відвари з ягід та фруктів, зелений чай. Вживання газованих напоїв рекомендується обмежити. Люди похилого віку повинні часто вживати воду, не очікуючи на відчуття спраги.

Не пийте холодного у розігрітому стані! Це може привести до захворювання ангіною.

У спекотні дні повністю відмовтеся від алкоголю.

Намагайтеся уникати фізичних навантажень (у спеку) і задушливих приміщень (у будь-який час).

На період спеки припинити проведення масових заходів для дітей (змагання та інших спортивних заходів).

Якщо ви приймаєте ліки, відкоригуйте у лікаря схему лікування. Особливу увагу звертаємо тих, хто приймає антибіотики: вам взагалі не можна бути на сонці, у вас висока фоточутливість.

У житлових та службових приміщеннях рекомендується проведення щоденного вологого прибирання.

Важливим є належне неодноразове провітрювання, особливо в офісних приміщеннях, де, як правило, встановлена значна кількість оргтехніки.

Такі пристрої як ксерокси, факси, принтери при експлуатації виділяють у робочу зону озон, дрібнодисперсні залишки тонерів та інших речовин, що використовуються для їх роботи. Тому протягом робочого дня необхідно неодноразово провітрювати приміщення з обов’язковим подальшим доведенням температури у приміщеннях до оптимальної.

Уникайте задушливого громадського транспорту, особливо з 11.00 до 17.00 год. Людям старшого віку радимо перенести свої справи на ранок або вечір.

Щоденно приймайте душ. Спека – це той період, коли можна не обмежувати проведення водних процедур.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено