Івано-Франківськ

В Україні дефіцит цукру: назвали причини та наслідки

Зараз ціни на цукор в Україні майже вдвічі вищі, ніж на Лондонській біржі.

unnamed 5

В Україні утворився дефіцит цукру. Через це різко зросли ціни на кондитерські вироби, скоротилося виробництво хлібних виробів і безалкогольних напоїв, повідомляють novosti-n, пише ПІК.

“Зараз ціни на цукор в Україні майже вдвічі вищі, ніж на Лондонській біржі. Так триває 10 місяців. За цей час ціна на білий цукор в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%”, – зазначають експерти

Представники україських виробників харчових продуктів називають низку причин такої ситуації.

“Перша – 5 квітня Антимонопольний комітет почав справу проти кількох цукрових компаній. Друга – дефіцит цукру майже 300 тис. тонн, він більше впливає. Україна почала імпорт цукру-сирцю. Але це не вирішить проблему ні дефіциту, ні надвисоких цін. Цукор-сирець необхідно переробити на білий цукор. Третя – квота на цукор-сирець за митною ставкою 2% становить 260 тис. тонн”, – написали у відкритому листі президенту представники українських виробників харчових продуктів.

Є ще одна причина проблем.

“Неринкові ціни на цукор завдали важкого удару як харчовій галузі, так і українському споживачеві. Ціновий шок на цукор занадто болючий для кондитерів, оскільки цукор становить 50% маси всіх солодощів. В результаті ціни на вітчизняну кондитерку тільки за перший квартал 2021 зросли на 15 20%. Навіть таке зростання цін не дозволив компенсувати втрати “, – відзначили виробники.

Україна збільшує імпорт солодощів з Європи.

“Карамель і цукрове печиво дешевше виробляти в країнах ЄС, тому маємо рекордне зростання імпорту солодощів в Україні з початку року на 20%”, – відзначають виробники.

Через дефіцит цукру в країні страждають підприємства хлібопекарської галузі. Збільшення їх витрат на цукор становить майже 200 млн грн. Значні втрати також несуть виробники безалкогольних напоїв.

Укркондпром, Всеукраїнська асоціація пекарів, Союз українських підприємців та інші асоціації закликали Верховну Раду до нового врожаю цукру в вересні-жовтні 2021-го скасувати ввізне мито на імпортований цукор.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено