Івано-Франківськ

У Міністерстві закордонних справ надали рекомендації українцям щодо виїзду за кордон

Якщо плануєте поїздку за кордон у справах або відпочинок, обов’язково перевірте режим в’їзду і документи, які вам знадобляться.

У Міністерстві закордонних справ відповіли на найпоширеніші запитання українців, які планують поїздку за кордон. Про це пише ПІК з посиланням на Главком.

У Міністерстві закордонних справ надали рекомендації українцям щодо виїзду за кордон

Де дізнатись про відкриті країни і умови перетину кордону:
Актуальна інформація про правила в’їзду для громадян України в різні країни світу доступна на порталі МЗС https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. МЗС України оперативно оновлює інформацію про обмеження і вимоги на онлайн-карті цього ресурсу.

Попри заборону в’їзду у певну країну можуть бути передбачені винятки для категорій громадян. Перевірити категорії громадян, яким попри заборону можна потрапити у конкретну країну, можна за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/ у розділі «Інтерактивна мапа світу».  Перевірте інформацію щодо умов в’їзду та транзитного проїзду територією іноземних країн за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. На онлайн-карті оберіть країну і опцію «Режим тимчасового транзиту».

У разі, якщо в’їзд громадян України до відповідної держави можливий за умови пред’явлення міжнародного свідоцтва про вакцинацію від Covid-19, інформація щодо переліку визнаних вакцин розміщується на порталі МЗС за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/

Чи потрібен мені дозвіл, щоб вивезти дітей за кордон?
Згідно з інформацією Держприкордонслужби, виїзд за кордон громадян України, яким не виповнилося 16 років, у супроводі одного з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

У такій згоді достатньо зазначити:

  • громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження особи, яка надає згоду;
  • громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження особи, якій надається згода;
  • громадянство, прізвище, ім’я, по-батькові і дату народження дитини;
  • державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі (наприклад з 01.01.2021 по 01.03.2021). 

Чи працює безвіз
Загальна інформація щодо режиму в’їзду громадян України до країн світу розміщена на веб-сторінці МЗС за цим посиланням. Водночас з урахуванням чинних обмежень в умовах пандемії, МЗС рекомендує ознайомитись з інформацією за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/

Які документи потрібні для поїздки за кордон
З точки зору українського законодавства документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну є:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (так званий «закордонний паспорт»);
  • дипломатичний або службовий паспорт України;
  • посвідчення особи моряка або члена екіпажу.

Водночас при виїзді до іноземних держав громадянам слід пересвідчитись у можливості в’їзду до відповідної країни чи транзитного проїзду. З цією метою рекомендуємо детально ознайомитись з відповідними інструкціями https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. Це допоможе уникнути ускладнень чи непорозумінь.

Також на веб-сторінці Держприкордонслужби за цим посиланням розміщена інформація щодо підстав, за яких право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено.

Більшість країн вимагає ПЛР-тест перед вильотом. Сертифікат ПЛР-тесту має бути виданий лабораторією, зареєстрованою в Україні відповідно до чинного законодавства, та має містити печатку лабораторії, підпис лікаря та/або QR-код та переклад на визначену країною призначення іноземну мову, зазвичай англійську.

З переліком верифікованих МОЗ лабораторій України, що тестують на COVID-19 методом ПЛР, можна ознайомитись на веб-сайті Центру громадського здоров’я.

Зазначимо, кожна країна встановлює свої правила для в’їзду. Рекомендуємо перед поїздкою ознайомитись з відповідними інструкціями на порталі МЗС https://tripadvisor.mfa.gov.ua/ для уникнення можливих ускладнень чи непорозумінь. 

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено