Івано-Франківськ

У середмісті Франківська взялися за реставрацію старовинної кам’яниці (ФОТО)

У середмісті Івано-Франківська розпочали реставрацію пам’ятки архітектури за адресою: Вічевий майдан, 2. Дім зведений наприкінці XIX століття.

74a4a80559a85171 scaled

Колишній житловий будинок власники викупили повністю, я так розумію, всі квартири і майновий комплекс першого поверху. Зараз проводять реставрацію з пристосуванням“, — розповів начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак.

За його словами, роботи, які зараз проводять, не мали б порушити історичну цінність будинку.

З огляду на паспортні матеріали, які виставлені тут, все дотримано і зберігається повністю архітектура з відтворенням декору, деталей. Зберігається сама будівля, силуетність. Вона є одним із об’єктів цілого кварталу в межах вулиць Січових Стрільців-Мазепи-Вічевий майдан і Бачинського“, — каже Володимир Ідак.

ec8afb2c0908fb74 scaled

Франківка Тетяна Врублевська каже, що підтримує реставрацію архітектурних пам’яток в місті. Щодо будинку на Вічевому майдані говорить так: “Це — чудово і так має бути, а не брати і будувати ті страшні нові споруди, в яких жодної архітектури”.

Містобудівні умови та обмеження на роботи, зі слів заступника директора департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Артура Прокіпчука, департамент видав ще у кінці 2018 року.

Це реставрація будівлі № 2 на Вічевому майдані, з пристосування пельменної та підвальних приміщень під заклад громадського харчування, квартир і горищного простору — під готель. Власне, на тому доля архітектури закінчилася. Тобто в подальшому звертається до проєктанта, який розробляє робочу документацію, проходить експертизу. Ну і, власне, отримує дозвіл на початок будівельних робіт“, — каже Артур Прокіпчук.

743052907954e84d scaled

Суспільне Карпати звернулося за коментарем до замовника робіт ТзОВ “Івано-Франківська пельменна”. Засновниця товариства Людмила Васковець повідомила, що через сімейні обставини не може сьогодні надати коментар.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено