Івано-Франківськ

“Шляхами білих хорватів”: на Львівщині відбудеться велопробіг, що протестує новий туристичний маршрут (ФОТО)

Протяжність шляху - 50 км.

Ozero Barvinok scaled

31 липня на території чотирьох громад Львівщини відбудеться “Велопробіг дружби”, який має на меті протестувати новий туристичний маршрут, пише ПІК.

Творцями цього шляху є Розвадівська, Миколаївська, Тростянецька та Новороздільська громади. Велопробіг вирішили присвятити міжнародному Дню дружби, який у багатьох країнах світу щорічно відзначають 30 липня.

Мандрівка на велосипедах тестуватиме новий регіональний туристичний екомаршрут «Шляхами білих хорватів» та охоплюватиме території, де, згідно з науковими дослідженнями, впродовж VII-XIV сторіч були поселення білих хорватів.

“Захід має на меті налагодження добросусідських взаємин між новоствореними територіальними громадами, поширення інформації про туристичний потенціал регіону, еколого-просвітницької інформації щодо необхідності збереження цінних природних та архітектурних об’єктів. Велопробіг сприятиме розвитку внутрішнього туризму та локального патріотизму”, — зазначив «координатор велопробігу» історик Тарас Шаран  Ганна Гаврилів, організаторка заходу, засновниця фонду “Спадщина.UA”.

Протяжність шляху – 50 км. Охоплює маршрут такі 11 локацій:

  • Озеро “Барвінок” (Новий Розділ). Водойма  утворена в результаті перекриття дамбою річки Барвінки у 60-х роках минулого століття. Довжина озера — 2-3 км, глибина — 3-8 метрів, є й місця із впадинами до 9 метрів. Сама водойма з  трьох сторін оточена лісом. Колись озеро було осередком турнірів та змагань, про що нагадують старі човники біля берегів.
  • Палац Жевуських-Лянцкоронських та прилеглий до нього парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва ХІХ століття (смт Розділ).  Палац Жевуських-Лянцкоронських – будівля, що має статус пам’ятки архітектури XVIII-ХІХ ст. Збудував її дідич Міхал Юзеф Жевуський близько 1740 року. Назвав маєток на честь другої дружини Францішки з Цетнерів. Будівля була оточена розкішним ландшафтним парком, який почали впорядковувати ще на початку ХVІІІ ст.  У побудові резиденції взяли участь тогочасні митці: архітектор Бернард Меретин, скульптор Ян Гетнер, маляр Шимон Яремкевич. Наступними власниками маєтку стали Лянцкоронські. Після Другої світової війни й до 2004 року на території палацу функціонував санаторій.
  • Історична будівля “Стара Школа” (смт Розділ). Проєкт «Стара школа» – це експериментальна ініціатива, завдяки якій вже зовсім скоро занедбана споруда школи, яка функціонувала 1905 року, в історичному центрі Роздолу отримає  життя як нова туристична локація регіону.
  • Заказник «Стариці Дністра» (між селами Крупське та Верин).  Це унікальна лівобережна ділянка заплави Дністра з численними заболоченими старицями та з незамерзаючими джерелами, луками і заплавними лісами. Відвідувачі місцини можуть помилуватися рідкісними видами рослин і квітів, зустріти види птахів, які занесені до Червоної книги.
  • Веринський дуб (с. Верин). Один із найдавніших в Україні дубів, що має вік понад 1000 років. Він росте на території Храму святого Архистратига Михаїла у селі Верин. Обхват дерева  — 8,50 м,  висота – 18 м.
  • Миколаївська  фортеця (м. Миколаїв). Комплекс оборонних укріплень, що належить до території історико-архітектурного заповідника “Стільське Городище”. Cтворений перед Першою світовою війною на місці давніх сакральних об’єктів, де в IX-X  столітті вирувало життя білих хорватів. Фортифікацій подібного типу на території Європи збереглося вкрай мало.
  • Комплексна пам’ятка «Стільська» (між селами Стільсько та Ілів). Входить до регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір’я». На території пам’ятки також розташована частина Стільського городища. Приблизна дата заснування містечка  — VIII-X  століття. У той час воно було напрочуд великим. Укріплена площа сягала понад 250 га, довжина валів та оборонних стін — близько 10 км.
  • Вихід скельних порід у с. Дуброва
  • Відслонення тортонських пісковиків із скупченням викопної тортонської фауни
  • Камінь Дирявець («Столовий камінь», “Храм Сонця») та печерний комплекс біля нього (с. Дуброва). Об’єкт до входить до регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір’я» та історико-культурного заповідника «Стільське Городище».  Біля «Дирявця» розташоване скелясте утворення з кімнатами-печерами. Дослідники припускають, що саме там мешкали служителі язичництва. Згодом печери використовували монахи, яких заселили туди християни з метою витіснення прибічників ідолопоклонства. Фактично, це один із небагатьох дольменів, які знаходяться в Україні, своєрідний  «Галицький Стоунхендж».
  • Капличка борцям за волю України (с. Дуброва).  Збудована у 2007 році в місці активної діяльності УПА та ОУН, в пам’ять про події які відбувалися на цій території з 1942 по 1954 рік (час визвольних змагань). Архітектором каплиці став Андрій Величко.

Усіх учасників велопробігу частуватимуть кавою та тістечками нова туристична атракція — каварня «Перша кляса», що розташована у відновленому  об’єкті культурної спадщини в Роздолі «Стара школа».

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено