Івано-Франківськ

Палац Потоцьких у Франківську: чому руйнується й досі? (ФОТО)

У четвер, 12 серпня, в Івано-Франківську на території колишнього палацу Потоцьких відбулася пресконференція з представленням концепції ревіталізації та розвитку палацового

8aff29b5 e8b1 441b 9771 9efd3b69e312 scaled

Під час зустрічі директор комунального підприємства «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар розповів, зокрема, про стан справ із підготовкою необхідних проєктів, отриманням дозволів, пошуком джерел фінансування та проходженням усіх процедур, що стосуються безпосередніх  ремонтно-реставраційних робіт.

«Комплекс був напівзруйнований, коли ми його взяли», – зазначив Гайдар.

Роботи протиаварійні й дослідницькі – це мусять бути з міських коштів. Решта – мають бути зовнішні кошти. 30% – з міського бюджету.16:14

«Три корпуси є в аварійному старі й потребують невідкладних робіт», – каже Гайдар. 

Окрім того, під час заходу очільник окреслив етапи реалізації перебувають задіяні грантові проєкти по окремих корпусах та які поточні ремонтні роботи проводяться на території комплексу вже зараз. Зокрема ті, що стосуються найбільш проблемних моментів з дахами, покрівлею.«

Архітектор наголошує, що реставрація – складний, тривалий, багатоетапний науково-проектний процес, в якому задіяні фахівці з різних галузей. 

«Це роботи, які побачити, чи помацати одразу не можна. Отримати гарну картинку вже і негайно в цьому процесі не вдасться. Реставраційна діяльність регламентується окремим законодавством та специфічними, вузькоорієнтованими Державними будівельними нормами, а також нормативами, які регламентують будівництво загалом.  Дуже важливими в процесі реставрації є підготовчі та попередні реставраційні роботи. Тільки на ці роботи з комплексним дослідженням усіх будівель, споруд та території комплексу довелось витратити майже півтора року часу! Але вони дали базу для виготовлення подальших проектів реставрації», – каже Володимир Гайдар.

Зокрема, на цій основі в 2019-2020 роках, за участі наукового супроводу:

  • сформовано реставраційні завдання,  отримано усі необхідні вихідні дані для проєктування – містобудівні умови та обмеження, висновки та дозволи спеціально уповноважених органів з охорони культурної спадщини;
  • виготовлено проєкт протиаварійних робіт для корпусу Б, проєкт реставрації даху та фасадів корпусу А;
  • проєкт реставрації з пристосуванням під конгрес-центр корпусу А;
  • проєкт реставрації з пристосуванням під музейно-виставковий центр корпусу Ж;
  • отримано технічні умови та завершено розробку проектів інженерних мереж, включно із модульною газовою котельнею та заведенням усіх необхідних мереж на територію;
  • на виготовлення проєктів протиаварійних робіт на корпусах В і Г, на даний момент, оголошуємо тендер для  визначення проєктної організації-виконавця.

Виготовлення перелічених документацій відбувалось коштом міського бюджету. 

«Інші проекти або перебувають на розгляді у експертів, або зараз готуються нашими фахівцями до проходження експертизи. Після неї ще, зазвичай, є зауваження, які треба виправляти. Наступний етап – тендерні процедури на відбір генпідрядника – виконавця робіт з реставрації та отримання дозвільних процедур в центральному органі містобудування та архітектури. Це теж процедури, які, в загальному підсумку, займають не один місяць часу», – додає Володимир Гайдар.

Два виготовлені проекти вже перебувають у процесі реалізації, завдяки ґрантовим програмам фінансування, які вдалось отримати у тісній співпраці з Департаментом економіки та Департаментом інвестицій Івано-Франківської міської ради.

Володимир Гайдар підкреслює, що зараз на території палацового комплексу тривають роботи з поточних ремонтів дахів, водостічних систем найбільш проблемних корпусів та частини огорожі. Підготовка до цих робіт теж була тривалою: 

«На жаль, маємо велику проблему в місті з фахівцями та організаціями, які готові братись за ремонтні роботи на таких проблемних та відповідальних об’єктах: виконувати їх відкрито, «на біло», з усією необхідною документацією, розрахунками та відповідним актуванням. Та це вимоги чинного законодавства, які є обов’язковими до виконання!».

4deab040 690f 46c9 8ea7 3be67d948ee5 scaled

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено