Івано-Франківськ

Квітучі інвестиції. На Прикарпатті розвивають фітобізнес (ФОТО)

На Франківщині до справи долучилися 17 фермерів, які вирощують "рослинні ліки", та 24 заготівельники, які збирають дикороси.

229078754 1352198448529217 7743941997232432179 n scaled

На Прикарпатті людей заохочують вирощувати та збирати лікарські рослини. Ініціатором є проєкт “Розквіт” компанії Growness Group, яка співпрацює з фітофермерами та заготівельниками по всій Україні, інформує ПІК.

На Франківщині до проєкту вже долучилися 17 фермерів, які вирощують “рослинні ліки”, та 24 заготівельники, які збирають дикороси. Серед учасників – ягідна ферма “Беррі Прикарпаття” та  підприємство “Долина-інвест”. Вирощують мальву, календулу, волошки, ехінацею тощо. Ростуть вони на площі 31,5 га у різних населених пунктах області.

229332817 181097393948397 6196796149429652559 n scaled

53ce5f354327bd02f264bac466d6b58004e40e84

Для початку треба мати землю

Охочим розвивати фітобізнес розповідають про тонкощі справи та консультують на всіх етапах роботи. Про це для читачів ПІК розповіла менеджерка проєкту Наталя Шевчук.

Фахівці визначають, яка рослина підходить для типу грунту на конкретному полі, обирають якісне насіння, розповідають про технологію вирощування, як боротися зі шкідниками, правильно збирати та сушити сировину. Початківців навчають, проводять тематичні конференції та закликають об’єднуватися в кооперативи.

Щоб долучитися до нашого проєкту, треба мати земельну ділянку від 50 соток. Хто не має стільки вільного поля, може об’єднуватися з іншими. Це не має бути цілина, щоб рослині не заважав рости бур’ян. Має бути екологічно чисте місце, без хімічних заводів поблизу, подалі від автотрас. Також не рекомендуємо використовувати гербіциди”, – зауважує Наталя.

Квіти на експорт

Фермери за свої кошти купують насіння, обробляють землю та збирають сировину. Засушені квіти, листя, плоди чи корінці у них гарантовано забирають на склад у Франківськ. Після цього рослини експортують у Францію, Німеччину, Швейцарію, Китай чи інші країни.

“Найчастіше сировину забирають чайні компанії. Її використовують у косметології, фармакології, роблять бади”, – додає менеджерка.

Бізнес на мальвах й  не тільки

У “Розквіті” кажуть, що справа вигідна. Наприклад, кілограм сухої мальви коштує 500 гривень. З одного гектара в середньому можна зібрати одну тонну, тобто заробити приблизно 150 тисяч гривень чистого прибутку. До уваги беруть вартість насіння, обробку землі та оплату за ручний збір сировини. Потрібно також врахувати, що урожай можуть зіпсувати погодні умови.

Вперше засіяли ділянки лікарськими рослинами по всій Україні навесні 2021 року. До того це робити у тестовому режимі, щоб зрозуміти, чи підходить рослині певне середовище.

Спробувати себе у ролі фітофермерки цьогоріч вирішила й Ольга Мочкодан з Отинії. Побачила інформацію про лікарські рослини у знайомої, отримала консультацію та почала працювати. На 70 сотках землі посіяла мальву.

З неприємних моментів були слимаки, які жінка збирала, та фітофтора, від якої фахівець підібрав ліки. Зараз працівники руками зривають розквітлі квітки. Це треба робити швидко, щоб цвіт не обпав. Потім сировину відправляють на сушку – на горище й чекають, коли її заберуть.

“Я їздила у Польщу на ягоди. Бачила у людей біля хати лікарські рослини. Для них це не основна робота, а підзаробіток. Мені ця ідея сподобалася, тому пробую реалізувати. До того ж, розквітлі мальви цікаво та гарно виглядають”, – ділиться Ольга.

Демо-поле

f3281e4cdc4ad9c57ca2b300f0cef036

До речі, Growness Group запрошує всіх охочих відвідати демонстраційне поле у селі Березівка (за заправкою AMIC в сторону Тисмениччан) поблизу Франківська. Там посіяли мальву, нагідки, чорнушку, соняшник та інші лікарські рослини.

Роблять це для популяризації фітобізнесу, розвитку села та забезпечення робочих місць. Прикарпатці зможуть детальніше ознайомитися із проєктом “Розквіту” та сфотографуватися на фоні квітучих лікарських рослин.

Марія Гурецька.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено