Івано-Франківськ

Ретро Франківськ: приїзд губернатора дистрикту “Галичина” Карла фон Ляша (ФОТО, ВІДЕО)

14 серпня 1941 року Станіславська область повністю перейшла до рук німців.
image075 22 e1526911527872

Карл Ляш, Отто Вехтер, Ганс Франк, Людвіг Фішер, Ернст Зорнер

1 серпня 1941 Карл фон Ляш розпорядженням генерал-губернатора Генеральної губернії Ганса Франка призначений губернатором знову зізнався у складі Генеральної губернії дистрикту «Галичина». В Галичині очолював також місцеве відділення НСДАП.

PIC 2 2717 scaled

Незабаром після призначення на посаду губернатора зустрівся з митрополитом Андреєм Шептицьким, провів господарсько-політичну нараду у Львові за участю представників влади, громадських і господарських установ, довірених осіб державних і власників приватних підприємств.

У своєму виступі на нараді запевнив присутніх у тому, що німецька цивільна адміністрація налаштована на рівноправне співробітництво з українським населенням краю.

image073 23 e1526911490156

Зокрема, 14 серпня 1941 року Ляш завітав до Станіславова. Урочистості з цієї події відбулися на площі Адама Міцкевича за участі голови обласної управи Іллі Сем’янчука, голови міської управи Івана Голембйовського та губернатора дистрикту Галичина Карла фон Ляша.

Як відомо, маємо цілих два унікальних відео. датованих 14.08.1941 року. Угорська влада, яка пробула у місті близько двох місяців передає свої обов’язки німцям.

Будівлі оформлені свастиками. В кадри потрапляє стометрівка, вулиця Вітовського, Курбаса, сквер Міцкевича та фасад театру.

На унікальних кадрах бачимо, як відбувається урочиста дефіляда німецької та української поліції. Після звірств більшовиків, нову, ще не відому владу вітають місцеві чиновники, духовенство та прості жителі. Але через кілька місяців, більшість з них добряче розчаруються.

20022101

Всупереч заявам, проводив політику відправки в Німеччину остарбайтерів (близько 60 тис. осіб), масового пограбування населення, руйнування продуктивних сил краю.

До слова, на думку деяких істориків, створюючи дистрикт «Галичина», гітлерівське керівництво планувало в майбутньому заселити цю територію німецьким елементом, а українців виселити на схід, подібно до того, як це робилося з поляками на західних землях Польщі.

4321a1d0e8c79bbbaaaa scaled 1

Вже через 3 місяці, 24 листопада 1941, був заарештований гітлерівськими спецслужбами. Звинувачувався в приховуванні та привласненні в особливо великих розмірах контрибуції, накладеної на Львівське гетто, а також цінностей з львівських музеїв. Слідство проводив командувач поліцією безпеки і СД в Генерал-губернаторстві оберфюрер СС Карл Ебергард Шенгарт. Пізніше слідство було передано в розпорядження Спеціального суду у Вроцлаві.

Після особистого втручання Гітлера, 3 червня 1942 Карл фон Ляш за наказом Гімлера був розстріляний або ж змушений до самогубства.

Новим губернатором Дистрикту «Галичина» був призначений бригадефюрер СС Отто Вехтер, який до цього керував дистриктом «Краків».

Otto W chter   Public domain 6603caf

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено