Івано-Франківськ

З чого б це мер Франківська Руслан Марцінків уже хвалить і Президента, і прем’єра (ФОТО)

Деякі знакові аспекти Відкритого діалогу очільників громад та керівництва Прикарпаття.

forum 13 08 2021 if 5

Руслан Марцінків – Івано-Франківський міський голова, вчора, звичайно ж, був учасником засідання «круглого» столу «Відкритий діалог між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування».

Чому – звичайно ж? Тому що на діалог, який відбувся  у Католицькому ліцеї св. Василія Великого у Франківську, зібрались очільники всіх територіальних громад області. Мета – обговорити найгостріші питання ТГ. А також – налагодити тіснішу взаємодію між різними гілками влади, повідомляє ПІК.

235995061 347216863612765 1128138502261765309 n scaled

Руслан Романович (другий зліва), як тільки надали йому слово, увійшов у своє амплуа, “потягнув ковдру на себе”. Якщо, скажімо, голові обласної ради Олександру Сичу вистачило для привітання учасників однієї  хвилини, то Марцінків взяв до десяти, бо вирішив поза форматом одразу сказати все, що хотів. А далі, вже традиційно, не чекаючи завершення зустрічі, піднявся та пішов. Хвилин через 50, тоді як Відкритий діалог  тривав чотири години.

Та менше з тим. Більше здивувало колег те, що попри свій критичний запал щодо вищого ешелону української влади, Руслан Романович цього разу хвалив  і Президента, і прем’єра. Знайшов за що. Звісно ж, у контексті з власним Я.

“Я згадую наш діалог з Президентом України і дуже важливо розуміти, що ми в одному судні, що ми будуємо ту сильну Українську державу, яка цього року святкуватиме 30 років відновлення своєї незалежності”, – сказав Марцінків.

У цьому контексті зауважив, що й цей – Відкритий діалог у католицькому закладі Франківська, “то є дуже добре”.

“Тим паче, що перед цим засіданням ми провели правління Асоціації міст  України, викликів є дуже і дуже багато, які ми хочемо тут обговорити”, – пояснив франківський голова.

Викликом №1 у громадах Руслан Марцінків назвав місцеві дороги.

“Ми дуже тішимось, що дороги державного значення сьогодні ремонтуються. Багато зроблено завдяки Президенту України, завдяки уряду. Але нас турбують дороги місцевого значення. На нашу думку сьогодні наші громади дозріли до того, щоб ми може деякі дороги, які є на балансі ДР “Дороги Прикарпаття”, могли б передати у державну власність, щоб вони ремонтувалися”, – запропонував Марцінків.

Така ж ідея прозвучала у Відкритому діалозі через пару годин, коли про жахливий стан місцевих доріг та можливий “мостопад” (остаточна руйнація мостів) говорив тимчасовий виконувач обов’язків директора ДП “Прикарпаття” Роман Сілецький.

Наразі ж були слова Руслана Марцінківа:

“Я хочу подякувати Денису Анатолійовичу Шмигалю за його ініціативу. Коли він був головою Івано-Франківської ОДА,  20% дорожнього фонду давалося кожній громаді за формулою розрахунків, в залежності від кілометражу доріг.  Це був би хороший крок назустріч громадам, якщо б цю практику вернути, за підтримки народних депутатів України. Кожна громада б знала, що це справедливо. Правління асоціації міст сьогодні одноголосно підтримало рішення – звернутися до Кабміну, щоб цей експеримент продовжити”.

Але ж як не хвали очільників держави, політичні аналітики звертають увагу на те, що відновлюється в країні щось подібне на диктат згори, і сприяє цьому парламент. Руслан Марцінків розпочав свій спіч саме з цієї теми:

“Перше питання звертаю до депутатів Верховної ради – це проєкт закону про так звані державні адміністрації, який готують до другого читання. Ми дещо схвильовані тими нормами, коли органи державної влади можуть без суду зупинити будь-яке рішення органу місцевого самоврядування – виконкому, сесії міської ради. Треба прибрати ці норми, щоб не було суперечностей між нами та органами державної влади”.

Після цього  Руслан Марцінків перейшов до “найцікавішої” теми – фінансової.

“Третє питання, яке турбує кожну громаду. Це розподіл коштів державного фонду регіонального розвитку. Ми дуже просимо, щоб в нашій регіональній комісії був наш представник Асоціації міст України. Ми так бачимо. що це не мають бути мери – щоб кожний міський голова не лобіював саме свою громаду. Треба щоб це був представник виконавчого комітету АМУ, який міг би лобіювати інтереси усіх громад. Важливо, щоб ця думка була врахована та почута”.

Реакцією на ці слова був “шумок у залі”. І зрозуміло чому. Нинішня голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук, приступивши у липні до роботи, 19-го числа підписала чи не перше “радикальне” розпорядження. Про нього громадськість дізналась з Фейсбук сторінки Юрія Стефанчука, виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ):

“!!! Від сьогодні конкурсна комісія з відбору проєктів, які реалізуються за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в Івано-Франківській області – без представника Асоціації міст України. Про це свідчить розпорядження голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлани Онищук від 19.07.2021 року, №281”, – йшлося у дописі.

219139425 3059953504328614 5478438443101318948 n scaled

Важко сказати, про що простій людині свідчить цей текст, тому добре, що Стефанчук тоді пояснив.

236337347 989481991908590 7325141193507461423 n scaled

Вчора з боку виглядало так , що у пана Стефанчука та пані Онищук, за ініціативи якої відбувався Вікритий діалог, немає робочих флюїдів взаємодії. Проте слово для виступу йому надали. Та якраз у той момент журналістів попросили перейти в інше приміщення – попити чаю, тому виступ Юрія Стефанчука не мав, так би мовити, медійного супроводу. Але як чоловік, що добре дружить з Фейсбуком, він скористався сторінкою Регіонального відділення АМУ – там уже є допис про його виступ, доволі розлогий.

А Руслан Марцінків, відчувши вчора з реакції залу, що зайве “потягнув на себе ковдру”, сказав:

“Перепрошую, що зайняв довше часу, але я мав доручення від правління Асоціації”. 

forum 13 08 2021 if 14 1

forum 13 08 2021 if 8

У підсумку круглий стіл видався доволі вдалим. Очільниця ОДА не перебирала на себе увагу товариства. У голів громад була можливість подати себе – у гострих запитаннях, що турбують людей у містах і селах. А ось подолання проблем – це вже інша історія. Оптимізму наразі не було.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено