Івано-Франківськ

Суд виніс вирок 18-річній калушанці, яка збила пішохода у Голині

У ДТП 29-річний Назар Хемич із Хотіня отримав важкі тілесні ушкодження

На Прикарпатті прокуратура подала до суду на орендаря, що заборгував майже 8 млн грн за користування землею

У Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднено вирок Калуського міськрайонного суду від 16 серпня у кримінальній справі щодо молодої жінки, яка вчинила порушення правил безпеки дорожнього руху перебуваючи за кермом, що спричинило потерпілому тяжкі тілесні ушкодження.

Нагадаємо, аварія сталася 12 жовтня 2019 року о 03.17 ночі в селі Голині: автомобіль марки «Toyota Auris», рухаючись автодорогою в бік міста Долини, не вибрав безпечної швидкості руху і не врахував дорожньої обстановки в темну пору доби та наїхав на 29-річного калушанина, який в цей час переходив проїжджу частину. 

За кермом автомобіля була 18-річна мешканка Калуша, яка отримала водійські права менш ніж за місяць до ДТП — 13 вересня 2019 року, інформує ПІК із посиланням на “Вікна”.

Постраждалого пішохода з важкими травмами було госпіталізовано у реанімаційне відділення Калуської ЦРЛ. 

1630484277 b55b4540ea13f78a96f7 scaled

Як встановило розслідування, постраждалий переходив проїжджу частину дороги поза пішохідним переходом. Однак і водійка автомобіля допустила порушення Правил дорожнього руху: як засідчила експертиза, автомобіль рухався зі швидкістю 162 ± 10,9 км/год, при дозволеній швидкості у населеному пункті не більше 50 км/год. Правила дорожнього руху говорять, що водій зобов`язаний бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну, не відволікатися від керування транспортним засобом у дорозі, а у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості швидкість руху повинна бути такою, щоб водій мав змогу зупинити транспортний засіб у межах видимості дороги.

Як випливає з матеріалів справи, постраждалий отримав важкі травми, які, за висновком експерта, є небезпечними для життя в момент спричинення. Він переніс кілька операцій, тривалий період лікування та реабілітації. Постраждалим було заявлено цивільний позов про відшкодування обвинуваченою  майнової шкоди — витрат на лікування у розмірі понад 333 тис. гривень та 200 тис. гривень моральної шкоди.

До обставин, які пом’якшують покарання обвинуваченій, суд відніс повне визнання вини, щире каяття, її юний вік та часткове добровільне відшкодування шкоди потерпілому. Обставин, які б обтяжували покарання не встановили, зокрема на час вчинення ДТП обвинувачена не перебувала в стані алкогольного сп’яніння.

Відтак суд ухвалив засудити водійку та визнати її винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, і призначити їй покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк два роки.

Її звільнили від відбування призначеного основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік. Також суд частково задовольнив цивільний позов постраждалого і ухвалив стягнути з винуватиці ДТП на користь постраждалого понад 212,5 тис. гривень матеріальної шкоди (у обсягах, які були підтверджені документально) та 60 тис. гривень моральної шкоди, завданої злочином.

Вирок Калуського міськрайонного суду ще може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено