Івано-Франківськ

На Городенківщині вчилися виготовляти силянки з бісеру (ФОТО)

Дійство відбулося у Тишківцях, у Музеї-садибі родини Шухевичів.

received 546271769965710 scaled“Покуття – батьківщина виробів з пацьорків”, – на Городенківщині відбулася зустріч з талановитою городенківською мисткинею Людмилою Вонсуль.

received 279041643787384 scaled

“”Покуття – батьківщина виробів з пацьорків, так зва­них ґерданів, які носять дівчата, парубки і люди одружені, особливо в молодому віці. Ґердани – це вужчі або ширші (від 1/4 До 1 цаля ширини) смужки, утворені з дрібних ском­понованих у різні взори пацьорків, нанизаних на кінську волосінь, а тоді нашитих на червону стрічку. Дівчата но­сять їх на шиї або на чолі, причому часом до тієї ж стрічки пришивають ще багато металевих прикрас – хрестиків, монет тощо. Чоловіки носять ґердани, обв’язаними навко­ло капелюхів”,- розповіла мисткиня.

received 590436195297467 scaled

Людмила відтворює старовинні гердани та силянки, відшукуючи їх у старожилів.

“Гердани – загальна назва прикрас із бісеру, однак на Прикарпатті так називають подовгуваті вироби, а силянками – округлі, як комірці, під шию. І техніка їх виконання різниться”, – наголосила мисткиня.

Гостя підготувала учасникам дійства роздатковий матеріал по виготовленню силянок різних технік, а доповненням виготовлення пацьоркових силянок на екрані телевізора ішов показ слайдів. Того дня присутні мали можливість ознайомитися із великою колекцією пацьоркових прикрас, відтворених гостею.

received 838835863436755 scaled

 

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtubeта  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено