Івано-Франківськ

На Прикарпатті можна побачити дивовижних птахів, які бігають по дну річок (ФОТО)

Пронурки біловолі — полохливі, і туристам не варто близько до них підходити, зате милуватися «підводними спринтерами» можна досхочу.

241743764 593710001640569 3234010595454012742 n scaled

Біля карпатських річок живуть рідкісні птахи — пронурки біловолі. Днями пронурка сфотографувала та похвалилася у соцмережах  Світлана Копитко-Ілійчук, екоактивістка та любителька гірських мандрівок з Верховини. Журналістка ПІК розпитала жінку про цікавого птаха.

«Я часто спостерігаю за природою, і побачити та сфотографувати цю пташку для мене — щастя. Пронурка біловолого я зазнимкувала біля річки Безулька, що на території села Снідавка, що на Косівщині. Є ці птахи і на берегах Чорного Черемошу на Верховинщині. Вони добре помітні зимою, коли довкола сніг», — каже любителька природи.

За словами пані Світлани, це крилаті з родини горобцеві. Їх ще називають оляпками або білогрудами. На території України пронурок живе, зазвичай,  у Карпатах, зрідка залітаючи на рівнинні території. Побачити цих птахів можна в основому біля річок, Пернаті добре плавають і пірнають. На воді вони так вправно пливуть і маневрують у бурхливих гірських річках, що здається, ніби птахи «біжать» дном.

olyapka 25 scaled

«До речі, пронурок біловолий справді може бігати дном річки. І це велика дивовижа карпатської природи!  За 50 секунд птах пробігає дном 20 метрів. Це при тому, що він харчується не під водою, а між камінням та водою. Там пернаті шукають комах і рачків», — додає шанувальниця природи.

Свої гнізда пернаті будують на берегах річок. Люблять селитися поблизу дерев’яних та бетонних мостів. Для гнізда збирають травинки, корінці та…людське і кінське волосся.

Узимку пронурки біловолі не відлітають, а залишаються вдома, щоправда, перелітають туди, де водойми майже або цілком не замерзають. Хоча при теперішніх теплих зимах птахи не покидають свої гнізда.

Живуть пронурки 7-10 років. Прикметно, що птахи перебувають під охороною Бернської конвенції — про охорону дикої природи. Конвенцію підписали 39 країнами світу, набула чинності в 1982 році. Пронурки біловолі — полохливі, і туристам не варто близько до них підходити, зате милуватися «підводними спринтерами» можна досхочу.

Злата Леміш.

Фото (перше) Світлани Копитко-Ілійчук.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено