Івано-Франківськ

Забруднена вода – провина господарів: чи безпечна вода на Коломийщині

Держпродспоживслужба рекомендує проводити чистку колодязя від замулювання та дезінфікувати його не рідше одного разу на рік.

Калушан попередили, де вода у місті непридатнуа для пиття

На Коломийщині вода придатна для споживанням. Там взяли 52 проби води із центрального водогону, локальних водопроводів та громадських криниць. Всі вони свідчать про задовільний стан питного постачання.

Тож Держпродспоживслужба Коломийської громади рекомендує для приготування їжі та питних цілей використовувати чисту від нітратів питну воду.

Як відомо, головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

“Водночас, коли йдеться про сільські території, здебільшого, забруднена нітратами та бактеріями вода — провина самих господарів”, – зазначають фахівці.

Вони також зазначають, що джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби тощо.

А, як відомо, вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини, зумовлюючи виникнення специфічних хвороб.

“Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь”, – кажуть у Держпродспоживслужбі.

Тож власникам шахтних колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства при їх облаштуванні та утриманні, а саме:

  • колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами;
  • індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м;
  • колодязь громадського користування варто розміщувати на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких майданчиків).

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено