Івано-Франківськ

Франківчанин Тарас Прохасько – головний герой нової книги Тетяни Терен (ФОТО)

У Франківську презентували книгу Тетяни Терен «Сотворіння світу. Сім днів із Тарасом Прохаськом», де п.Тарас став головним героєм.
Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен

Тарас Прохасько – відомий франківський письменник

Наш земляк Тарас Прохасько – відома постать в українському літературному середовищі: письменник, есеїст, публіцист, перекладач, лауреат багатьох літературних премій, пише ПІК

Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен

Книга «Сотворіння світу. Сім днів із Тарасом Прохаськом»

Але на вчорашній презентації, що відбулась у підземному переході “Ваґабундо”, він виступив не як автор чергової книги, а як герой цікавого інтерв’ю що тривало сорок годин і розшифроване та описане Тетяною Терен – журналісткою, кураторкою книжкових проектів та літературних програм, виконавчою директоркою Українського ПЕН-Клубу.

Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен

Тетяна Терен – авторка книги, журналістка

Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен

П.Тетяна спеціально приїхала до Івано-Франківська, щоб представити книгу, що вже вийшла до читача в 2020 році у видавництві Pabulum і розповісти про її задум і концепцію:

Я задумала цю книгу давно, а в 2018-му році приїхала до Івано-Франківська, щоб втілити свій задум і провела тут сім днів у товаристві неймовірного Тараса Прохаська, записуючи наші живі розмови  про життя, світ і роль людини в ньому.

В нашому спільному творінні є я, як автор, Тарас, як персонаж,  і місто, як неуособлений герой, тому що інтерв’ю відбувалося в Івано-Франківську протягом семи днів. З того часу я полюбила це місто і відчуваю себе  його частиною, бо чітко усвідомила, що Франківськ –  це місто літератури. Ті люди, з якими я познайомилася, чудові локації і  місця, де я побувала, підтримували і надихали мене протягом трьох довгих років роботи над книгою. І от сьогодні я знову тут, рада бачити знайомі обличчя і презентувати свою книгу про видатного франківця, Тараса Прохаська, очима і голосом якого я сприймаю Івано-Франківськ.

Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен

Модерував таку незвичну і оригінальну зустріч Роман Малиновський – співзасновник і головний редактор видавництва «Вавилонська бібліотека», автор збірки оповідань «Солодке життя».

Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен

Роман Малиновський – модератор зустрічі

Він зазначив:

Кожна презентація книги за участю автора – це своєрідне інтерв’ю. А нашу зустріч можна означити, як інтерв’ю про інтерв’ю. Це таке перегукування з одним з найважливіших Тарасових наративів про циклічність і спіральність дійсності і світу: все відбувається по колу, все є повторенням всього у нашому житті.  Сьогодні перед нами найповніший портрет одного з найзнаковіших українських письменників сучасності. Перед нами спроба осмислити навколишній світ у всій його цілісності й тотипотентності.

Протягом зустрічі Роман Малиновський вправно і філігранно пасував запитання від автора до головного героя, заставляючи їх відкривати всі таємниці написання, цікаві сюжети, важливі дрібниці, що траплялися під час роботи над книгою.

Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен

Ось як пишуть про книгу «Сотворіння світу. Сім днів із Тарасом Прохаськом» організатори події:

Пам’ять кожної людини — мов карта, на яку ми наносимо свої враження, риси найдорожчих людей, контури найважливіших міст і місць. Нерідко ця карта рясніє запитаннями, на які шукаємо відповіді протягом усього життя, цінними висновками, до яких приходимо завдяки досвіду.

На сторінках цієї книжки, цього інтерв’ю-ріки,  Тетяна   і письменник Тарас   витворюють власну мапу із сімома важливими пунктами призначення. Вони роздумують про творення себе, про ландшафт, країну і світ, який нас формує. Приглядаються до рослин, тварин і людей. Намагаються зрозуміти і пояснити творчість. За цю семиденну мандрівку вглиб самих себе вони проходять кожен із етапів Акту Творення, намагаючись збагнути (на своєму рівні) задум Творця.

Коли в Тараса Прохаська запитали, що найціннішим є для нього в цій роботі, в спілкування з автором, він сказав:

Увага, чи уважність авторки до мене, моєї життєвої  філософії, світогляду. Я відчув, що саме я, як людина і мій внутрішній світ,  є цінним ресурсом для Тетяни. Вона писала книгу, не тому, що треба, не для тих, кому треба, не з обов’язку перед роботою, а тому, що її щиро цікавить жива людина, її досвід, переживання. Я відчув певну міру довіри до мене, як співрозмовника і сам розкрився на сторінках книги, місцями навіть неочікувано для самого себе.

Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен

А пані Тетяна додала з цього приводу:

Я прожила весь цикл процесу, який відбувається під час довгої розмови і показала, як змінюються люди, як зникають ті, чи інші бар’єри, виникає певна близькість і довіра. Тому я постаралася це зафіксувати і зберегти в тексті. Читачам судити, чи це вдалося.

Після щирої і відвертої розмови присутні мали можливість придбати собі в бібліотеку цікаву книгу та взяти автографи у її авторки і головного героя.

Тарас Прохасько - головний герой нової книги Тетяни Терен

Автограф-сесія

241943494 3716251825266565 2573662679445741875 n kopyya scaled 241972320 3716251785266569 493115696620747435 n kopyya scaled

Підсумовуючи, можна сказати, що книга доводить необхідність щирої, відвертої і довгої розмови між людьми, в якій кожен з нас максимально розкриє себе і навчиться довіряти співрозмовникам.

                                 З Вагабундо – Руслана Гочіяєва- Шевчук 

                                                     Фото автора

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено