Івано-Франківськ

Жадан, Калитко та Брехт у Ваґабундо в Івано-Франківську (ФОТО)

У Всесвітній День книголюбів у Франківську читали свої і класичні твори знамениті українські поети Сергій Жадан та Катерина Калитко.
Жадан, Калитко та Брехт у Ваґабундо

Катерина Калитко, Сергій Жадан

Жадан, Калитко та Брехт у Ваґабундо

В понеділкове прохолодне надвечір’я відомий заклад Франківського андеграунду Ваґабундо вітав поціновувачів творчості Сергія Жадана та Катерини Калитко. Вони поверталися додому з фестивалю у Чернівцях і зупинилися проїздом в Івано-Франківську на чисельні прохання читачів.

Гостей представив шанувальникам франківський поет, прозаїк, перекладач, есеїст, кандидат філологічних наук Юрій Андрухович.

Жадан, Калитко та Брехт у Ваґабундо

Юрій Андрухович вітає гостей

240497678 3710379142520500 2283216399360632900 n scaled

В напівтемному залі панувала довірлива атмосфера, бо автори зразу завоювали увагу аудиторії і не відпускали її до кінця вечора.

Жадан, Калитко та Брехт у Вагабундо

Сергій Жадан представляв свою нову збірку “ПСАЛОМ АВІАЦІЇ”

Жадан, Калитко та Брехт у Вагабундо

Сергій Жадан

“Ці вірші я написав впродовж 2020 року. Місце, де вони писалися, лежить на пагорбах. Це означає присутність широкої лінії горизонту й великої кількості повітря. А ще там було багато дерев і птахів, були балки, водойми і рівне, віддалене дихання міста за обрієм. Зміна оптики так чи інакше призводить до зміни письма”, – сказав Жадан.

І додав:

“Ось про це переважно і книжка: про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий зранку голос”.

А  Катерина Калитко своїм мелодійним голосом, що весь час тримав у приємній напрузі, пронизливо описувала портрет української жінки.

Жадан, Калитко та Брехт у Вагабундо

Катерина Калитко

240493817 3710379312520483 2539594618953715705 n scaled

“Жінку частіше визначає те, про що вона мовчить, ніж те, про що говорить. Та без досвіду цього мовчання не було би голосу, що звучить у цій збірці. Голосу, що обстоює право щиро мовити про гостре горе, поколіннєві травми, стереотипи та архетипи, корені в пекучому ґрунті, відвагу любові й розчарування порожнечею поза масками. Не ззираючись на закиди в надмірній відвертості чи колючості, в надриві й темноті. Бо тільки так і залишаються собою – але й втілюють досвід сотень досі безмовних сестер”.

Під кінець вечора глядачів чекав своєрідний сюрприз: Сергій Жадан читав у власному перекладі неперевершеного Бертольда Брехта – великого поета й драматурга, революціонера, реформатора, антифашиста…

Жадан, Калитко та Брехт у Вагабундо

Як сказав Сергій, збірка Брехта “Похвала діалектиці” містить не так «найкращі», як «найрізноманітніші» вірші, а неперевершене їх виконання в фірмовому стилі Жадана зробило їх ще й унікальними.

Після закінчення поетичної частини вечора вдячні глядачі з задоволенням спілкувались, фотографувалися та купували книги улюблених авторів.

Жадан, Калитко та Брехт у Вагабундо

Автограф-сесія

Жадан, Калитко та Брехт у Вагабундо Жадан, Калитко та Брехт у Вагабундо

   З Вагабундо Руслана Гочіяєва-Шевчук.

                                                                                             Фото автора.

Читайте також:

 .Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено